«Mamma og datter Amalie, som er autist, er på hjemtur fra Bodø med Nord-Norge- bussen til Narvik. Da skjer det en ulykke med bussen ca. midtveis mellom Bodø og Narvik, og den havner i grøfta grunnet det glatte føret. Mammaen til Amalie får en skade som gjør at hun må fraktes til Nordlandssykehuset med helikopter, og ambulansesjåførene bekrefter at Amalie skal få følge med mamma, men før helikopteret kommer er det at Amalie trår til.

Sammen med mamma og hennes samboer er Amalie med på Ballangen Røde Kors, aktive medlemmer, lærer førstehjelp og hvordan man skal opptre i ulykkes sammenhenger. Amalie hjelper sin mor ut av bussen fra grøfta og opp på veien, mammaen hadde fått en annen passasjer over seg og hadde fått en trøkk i den ene skuldra i tillegg. Mamma ser at Amalie går ned igjen og hjelper de øvrige passasjerer opp på veien.

Det ho har lært i Røde Kors om hjelp ved ulykker sitter i denne unge jentas hode og ho gjør det ho skal og hjelper medpassasjerer i et ulykkestilfelle. Dette er ei hjelp fra ei ung jente med autisme. I går tok mamma og Amalie en ny buss fra sykehuset i Bodø og hjem til Narvik, mamma ble heldigvis ikke alvorlig skadd.

Takk Amalie for at du viser omsorg til dine medborgere. Vi er stolte av deg.»

Inger Helene Sydnes

Daglig leder, FFO Nordland