Gå til sidens hovedinnhold

Julehandel i dieseleksos

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg lurer på om det er flere enn meg som reagerer på eksoslukt rundt kjøpesentrene nå i julestria eller ved sykling til jobben? Spesielt ille luft oppleves når man føler man må hoste eller gispe etter frisk luft, til tross for at det blåser så mye her. Jeg kaster litt «stein i eget glasshus» her fordi jeg liker jo selv enkelheten med å kjøre egen bil til og fra steder. 

Alle bør ha krav på frisk og sunn luft, være seg inne på skoler eller ute langs veien. Vi gjorde noe med røykeloven for noen år siden, og nå syntes det å bli på tide å gjøre noe med luften ute der folk ferdes. Her kan Norge gå i førersetet. 

Det er vanskelig å si hvilke tiltak som kunne fått bukt på dette tidvise eksosproblemet. Kanskje er det en høy konsentrasjon av eldre dieselbiler, kanskje for mange dieselbiler, kanskje svevestøv eller overflødig bruk av piggdekk. Her må vi høre på ekspertene og be politikere/ledere i samfunnet ta ansvar uansett hvor upopulært endringene vil måtte være for oss. En høyere bomring-sats kan redusere biltrafikken og jeg skjønner dette kan være veldig upopulært, men kanskje til vårt eget beste. Det bør være sunt å sykle til jobb og ikke en kamp om frisk luft.

Dette er ikke en MDG-parole men en parole for mennesker og det nye Bodø vi så optimistisk ser fram mot. Hvorfor ikke gjøre noe med problemet nå enn å drømme om selvkjørende busser om 10 år? La Bodø bli ett med naturen slik den største styrken til Bodø allerede er. Mitt nyttårsforsett for 2018 er å bli mer miljøvennlig i lokalmiljøet og bidra til friskere luft gjennom å la bilen stå mer, sykle og ta mer kollektivt.

Kommentarer til denne saken