Tid for å roe ned

HAKKER: Tidligere Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen, langer ut mot Bodø. (Foto: Tom Melby/Torgrim Rath Olsen)

HAKKER: Tidligere Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen, langer ut mot Bodø. (Foto: Tom Melby/Torgrim Rath Olsen)

Av

Herman Kristoffersen forsterker myten om Tromsø som en selvgod, arrogant og nedlatende by, skriver Nordlys på lederplass.

DEL

KommentarI et innlegg i avisen iTromsø sist lørdag fyrer den tidligere Tromsø-ordføreren av en grusom salve mot Bodø.

Man kunne tro det hele var humoristisk ment, men når Kristoffersen senere samme helg blir intervjuet av Avisa Nordland, tyder dessverre det meste på at han mener ramme alvor.

Han later heller ikke til å være tilfreds med at Nordlys ved flere anledninger har gitt ros til en «fremoverlent» holdning i vår naboby i Nordland.  Bodø har dyktige folk i alle ledd, og strategier for byutvikling som vi absolutt mener det vil være klokt av Tromsø å lære av. Det gjelder ikke minst hvordan man bygger allianser, og arbeider systematisk for å få politisk gjennomslag nasjonalt for store samfunnsbyggende prosjekter. 

Her kunne Kristoffersen selv hatt godt av å lytte til Bodøs erfaringer, han sto jo selv i spissen for et Tromsø-prosjekt (Vinter-OL) som mislyktes helt spektakulært på den nasjonale arena. Det kan jo være at dette også hadde noe med Tromsø selv å gjøre.

Man kunne forbigå Kristoffersens raljering over Bodø i stillhet, hadde det ikke vært for at Kristoffersen i perioden 1999 til 2007 var en profilert Arbeiderparti-ordfører i Tromsø. 

Debatten om regioner og fylkesgrenser den siste tiden, har skjerpet tonen mellom Tromsø og Bodø. Det har blitt mer tydelig at byene på enkelte områder har motstridende interesser. Engasjementet har vært stort, både i avisspaltene og i kommentarfeltene. Stort sett har debatten vært saklig og velbegrunnet, fra ulike ståsteder.

Det Kristoffersen bidrar med, er direkte plumpt og flaut, et bomskudd basert på en gammeldags og banal bygutt-kultur. Med et slik nivå på debatten kan Arbeiderpartiet i Troms prise seg lykkelig over at Kristoffersen ikke nådde frem med sin ambisjon om å innta en av topp-plassene på partiets stortingsvalgliste til høsten.

Kristoffersen forsterker myten om Tromsø som en selvgod, arrogant og nedlatende by. Slik ønsker vi slett ikke at Tromsø skal fremstå, og det er heller ikke slik Tromsø kan spille en konstruktiv rolle de neste årene, verken nasjonalt eller regionalt.

Vi føler oss imidlertid trygge på at svært få i Tromsø deler Kristoffersens holdninger når det gjelder Bodø. Hvis Tromsø skal kunne innta en mer aktiv regional rolle, må man tvert imot snakke bedre med sine omgivelser enn i dag, og bygge langsiktige relasjoner i landsdelen.  

Det er nå klart at en ny regioninndeling vil føre til at Nord-Norge består av to regioner fra og med 2020. I en ny «tostats-løsning» i nord, er vi sikker på at Bodø og Tromsø vil finne ut av det med hverandre. Det vil være konkurranse der det er naturlig, og samarbeid der hvor det er formålstjenlig og interessene er sammenfallende.  Nå er det tid for å roe ned gemyttene, og se fremover.

Vi trenger et samtaleklima i nord som ikke preges av latterliggjøring og forakt. Herman Kristoffersen har i så måte levert et særdeles dårlig bidrag.

Lederen ble først publisert i Nordnorsk debatt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags