Har det gått over styr AN?

Av
DEL

LeserbrevRedaktørstyrte medier er viktig for demokratiet. For der har den kritiske journalistikken basert på fakta, de beste vilkårene, har jeg tenkt. Etter å ha lest «Apropos»-spalten i Avisa Nordland (AN) fredag 21. juni, er jeg i tvil.

 Uten en kritisk debatt, dovner demokratiet. Det er åpenbart. Vi stortingsrepresentanter er helt avhengige av den. Men også vi må kunne be om at den kritiske debatten er preget av respekt og argumentasjon basert på fakta. Den skal være nærgående og hardtslående. Men ikke nedrig.
I kommentaren «Bukken og havresekken» har journalisten satt sammen «fakta» om ulike ordninger for stortingsrepresentantene. De henger ikke nødvendigvis sammen, er ikke alltid faktasjekket, men har åpenbart irritert. Og det rant over for AN da årets endring av representantenes godtgjørelse – også kalt «stortingslønna» – ble kjent.

I kortform får vi inntrykk av at de færreste har gjort seg fortjent til lønna (altså godtgjørelsen). De får bo gratis og skattefritt i hovedstaden, pendlertillegg, fri telefon og gratis taxi ved sene møter(!), to hjemreiser i uka, nesten gratis lunsj og skulle du dø mens du er innvalgt, får du gratis begravelse også. Du får det samme enten du er dyktig eller en «ubetydelig inkompetent backbencher». Uhørt!
Nordlands befolkning vet godt at Norge er et krevende land geografisk. I 1814 rakk ikke utsendingene fra Nordlandenes amt fram til Eidsvoll på grunn av dårlig vær, lange avstander og sein postgang. Jeg tviler likevel på at de hadde stemt imot det gjeldende prinsippet i Grunnloven om at den som blir valgt, ikke skal tape økonomisk på det.

Du må sette sivil karriere i frys og leve pendlerlivet uten sikkerhet for å se familien selv i helgene hvis vervet kaller. Og jeg vet ikke hvor mange hundre kroner en lunsj i kantina til AN koster. Men såpass er det nok hvis 49 kroner for varmrett og kaffe er «nesten gratis».
Men AN vil altså gradere godtgjørelse, husleie, kantinepriser og hjemreiser etter hvor kompetent man er. Jeg går ut ifra at avisa mener Nordland skal være representert i nasjonalforsamlingen. Hvem på Nordlandsbenken mener de er tilstrekkelig kvalifisert til å få oppfylt Grunnlovens bestemmelser?

Det blir direkte simpelt å ramme de pårørende av representanter som dør mens de er i tjeneste. Demokrati er for alle – høy eller lav. Bare velgerne kan avgjøre om du er «ubetydelig og inkompetent». Det skjer hvert fjerde år i valg. Hvordan du skjøtter dette vervet i mellom valg, er kun et forhold mellom deg og velgerne.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags