Forsøket på å slå sammen Bodø og Steigen framstår som en av vår tids mest amatørmessige politiske prosesser.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederMandag kommer Bodø bystyre sammen for å klargjøre sin holdning til en sammenslåing med Steigen. Flertallet har funnet dette nødvendig, etter at det har oppstått tvil om hva bystyret egentlig vedtok i februar.

Både flertallet i Steigen kommunestyre og ledelsen i kommunaldepartementet har oppfattet det som om Bodø der holder døra åpen for en sammenslåing. De som fattet vedtaket mener dette er en bevisst feiltolkning for å presse fram en sammenslåing, mot folkeviljen i Steigen og ønskene til Bodø kommune.

Uansett bør det vedtak som fattes mandag fjerne enhver tvil: En sammenslåing av de to kommunene blir en tvangssammenslåing; stikk i strid med Bodøs ønsker. Det bør både departement og storting ta til etterretning.

Hvis ikke vil de ytterligere latterliggjøre det som alt nå framstår som en av vår tids mest amatørmessige politiske prosesser.

Avisa Nordland har på lederplass tidligere argumentert for større, kommunale enheter i Salten. Det vil styrke regionen samlet, og bidra til bedre tjenester til de som i dag bebor dens ni kommuner.

AN har også tidligere støttet en sammenslåing mellom Bodø og Steigen. Dette er syn AN fremdeles står for, men det kan ikke skje gjennom tvang mot det som skal være den nye regionens økonomiske motor, Bodø kommune.

En tvangssammenslåing vil også skape en ny kommune uten legitimitet i store deler av dens befolkning.

Politikk blir kalt det muliges kunst, men det betyr ikke at alt som er mulig er ønskelig.

Når det mulige går på tvers av grunnleggende demokratiske verdier er det ikke verdt det. Selv om hensikten er god.

Problemet er ikke at departementet ser bort fra folkeviljen i Steigen, og heller følger et lite flertall i kommunestyret. Det kan forsvares demokratisk, de folkevalgte representerer også innbyggerne.

Men da kan man ikke samtidig suverent se bort fra et lignende flertall Bodø bystyre. Siden det ikke er gjennomført en folkeavstemning i Bodø er nemlig dette Bodøs innbyggeres eneste demokratiske talerør i denne saken.

Regjeringen har starten en sammenslåingsprosess som har gått av sporet, det er på tide den tar konsekvensen av dette og stopper denne farsen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags