Kuttene i VGS blir en ildprøve for Senterpartiet

Av
DEL

LeserbrevDe foreslåtte kuttene i videregående blir en ildprøve for Senterpartiets og Arbeiderpartiets fylkesråd som i sin politiske plattform skriver «Vårt mål er at flest mulig skal få tilbud om videregående opplæring av god faglig kvalitet nær der de bor.»
Nordland Fylkeskommune er inne i et krevende budsjettår. De statlige overføringene reduseres, og 170 millioner skal spares på utdanning i 2020. I disse dager ble utdanningsjefen i Nordland sine forslag til kutt lagt frem. Og på toppen av tidligere kutt i samferdsel er det tydelig at også nå er den store taperen Nord-Salten.

Det legges opp til at friluftslivslinja og byggfag ved Knut Hamsun VGS legges ned, og at studiespesialisering avdeling Steigen legges ned.

Steigen har over tid jobbet knallhardt for å snu en negativ trend med befolkningsnedgang, og er nå den eneste distriktskommunen i Salten med positiv befolkningsvekst, til tross for gjentatte kutt i samferdsel. Og nå skal vi altså miste det eneste utdanningstilbudet for elever som tar sikte på høyere utdanning.

Men å fjerne studiespesialisering setter også den svært vellykkede Steigenmodellen i fare. Lærlingene på yrkesfaglinja er helt avhengige av de felles lærerne og kompetansen som brukes på tvers av linjene.

Hamarøy og Tysfjord er godt inne i en krevende sammenslåingsprosess, men den preges av optimisme for å skape en ny og bedre kommune for alle innbyggerne. Man kunne ikke valgt et dårligere tidspunkt å legge ned friluftslivlinja. En av landets mest attraktive linjer, med tilnærmet 100% gjennomføringsgrad. Dette en prestasjon som burde applauderes og læres av. Det er ingen tvil om at å hindre frafallet i VGS, og dermed utenforskap, er noe av det mest samfunnsøkonomiske lønnsomme fylket kan gjøre.

Alle vet at det må kuttes, men hvor er tanken om å fordele kuttene jevnt? Med fare for å for å sette kommuner opp mot hverandre er det ikke foreslått et eneste kutt i Bodø. Kommunen som har desidert størst elevmasse og sådan burde ha størst potensiale for å spare penger.

I kommunevalget flagget Senterpartiet kampen mot sentralisering høyt. Og med rekordhøy oppslutning fra Nordlands befolkning er maktforholdet utvilsomt styrket seg i Senterpartiets favør. Nå får vi se om fylkesprogrammet betyr noe, og om stemmene gir avkastning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags