Narviks kamp for å få arrangere et VM i alpint i 2025 bør bli hele Nord-Norges kamp

Av
DEL

LederNarvik har gjennom flere år jobbet for å få tildelt et VM i alpint. Målet er å stå som arrangør i 2025, og selv om det er åtte år inn i framtiden haster det med å få ferdig en søknad.

Det er Narvik fullt ut i stand til, men byen har nå støtt på uventet motstand fra andre arrangører.

Vel, uventet er kanskje ikke det rette ordet, for motstanden mot Narvik faller dessverre inn i et alt for kjent mønster der nordnorske idrettsinitiativer møter motstand i sterke, etablerte miljøer sørpå.

Denne gang er det Kvitfjell/Hafjell som krever Narviks søknad stoppet, fordi de er Norges nasjonalanlegg for alpint, og mener seg ha en avtale med Skiforbundet om at kun de skal kunne arrangere internasjonale mesterskap.

LES OGSÅ: Bodøordføreren: – Hadde jeg vært idrettsminister hadde det stått øverst på agendaen å fikse VM til Narvik. Fordi verden fortjener det

Skulle dette vise seg å stemme, vil det være oppsiktsvekkende. Innen nordiske grener har jo Trondheim tidligere fått arrangere VM, til tross for at det er Holmenkollen som er nasjonalanlegget.

Kun en gang før har det vært arrangert et internasjonalt mesterskap i Nord-Norge, et VM på skøyter i 1990. Tromsøs OL-søknad ble effektivt torpedert, slik at Oslo kunne søke i stedet, og andre planer ikke nådd så langt en gang.

Kvitfjell/Hafjell har tre ganger før søkt om VM, uten å nå opp. Nå vil de altså stoppe konkurransen fra en søker som etter alle solemerker har større sjanser enn dem for å faktisk å sikre Norge et VM.

Får de forbundet med på sin tolkning av avtalen er det intet mindre enn en skandale, og gjør at det bør stilles grunnleggende spørsmål ved norske idrettslederes forhold til Nord-Norge.

Internasjonal idrett handler i større og større grad om tv-rettigheter, og de beste tv-bildene skaffer de største salgssummene.

Det er blant annet bakgrunnen for at arrangøren av Tour de France har omfavnet Arctic Race med så stor entusiasme.

Tv-bildene fra Fagernesfjellet har minst like stort potensial, og kan være det som skal til for å få FIS til å velge Norge i 2025. Sjansene for en tildeling vil uansett være større enn en fjerde søknad fra Kvitfjell/Hafjell.

Arctic Race er alt blitt hele Nord-Norges arrangement, og et VM i Narvik bør bli det samme. Narviks kamp bør derfor bli hele Nord-Norges kamp. Hver eneste dag fra nå og fram til VM er over.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags