Kunnskap, ikke sult

Av
DEL

LeserbrevIngen elever skal gå sultene på skolen.

Som lektorstudent og tidvis vikarlærer har meg møtt en del elever i klasserommet. I dag er det en gratis skolefrokost for elever ved videregående i Nordland. Skolefrokosten, uansett om det er brødskiver eller julegrøt, hjelper det elevene å våkne og bli mer konsentrert i timene. I tillegg mener jeg det varmer opp kjevemusklene og gjør elevene mer muntlig aktive i timene. De stiller flere spørsmål og læringsutbyttet i timen som helhet blir bedre.

Finland, Sverige og 70 ulike utviklingsland har gratis skolemat i en eller annen variant, enten frokost eller lunsj. Skolefrokosten er bra skolepolitikk, men vi vil mer. Vi vil innføre en gratis skolelunsj-ordning for elevene i videregående. En ordning med for eksempel brødskiver, smør, ost og skinke vil være enkelt å forberede og ikke uhyre kostbart.

Da jeg gikk på videregående hadde jeg stor valgfrihet for hva jeg skulle ha i matpakken. Det kunne være Nugatti, laks eller leverpostei. Ordningen vi foreslår vil være for alle elever som ønsker det, men er tiltenkt for de som ikke har den valgfriheten. Ifølge Bufdir vokser én av ti norske barn opp i fattigdom. For noen familier kan det være et vanskelig valg mellom kveldsmat eller morgendagens matpakke. Gratis skolemat vil kunne hjelpe de familiene og det i seg selv har en stor betydning.

Denne ordningen vil også være god for familier som ikke opplever fattigdom. I dagens hektiske og stressende hverdag vil sikkerheten om skolemat gi mer ro om morgenen. Flere av oss har nok en eller annen gang glemt å kjøpe brød, bare for å oppdage det sent på kvelden. Med en skolematordning vil disse tilfellene eller en glemt matpakke ikke ødelegge skoledagen.

Elever skal være sulten på kunnskap når de er i klasserommet, ikke på mat og næring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags