Gå til sidens hovedinnhold

Velkommen til Bodø, NTG!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Endelig skjer det: Norges Toppidrettsgymnas (NTG) starter opp i Bodø høsten 2018 med både ungdomsskole- og videregåendeseksjon, tross mye motbør.

Allerede i 2016 startet diskusjonene om NTG skulle få lov til å starte friskoler i kulturbyen Bodø. Særlig Rødt og Arbeiderpartiet la ikke skjul på hva de synes om en slik skole, og gikk inn med såkalte argumenter mot skolen – godt innpakket i ideologisk bomull.

På argumentet deres om at en slik skole ville skape forskjeller, har vi både det at situasjonen i dagens offentlige skole i dag er at den nye læreplanen ikke har bidratt til at sosiale forskjeller jevnes ut gjennom skoleløpet, samt at vi har i bakhodet at Aps elitepolitikere alltid har benyttet seg av private tjenester (helse, skole, barnehage m.m.) til seg og sine. Men som vi har lært, er Aps mantra «gjør som vi sier, ikke som vi gjør» - så hva kan en forvente? Så har vi Bodø Aps Angelsen som mente at å spesialisere barn fra 12-årsalderen var både «unorsk» og «ulurt». Jeg lar den ligge.

Men vi har vært noen som har stått bak opprettelsen av skolen hele veien, for eksempel vi i FrP. På Nordland FrPs fylkesårsmøte på denne tiden for akkurat ett år siden, forsvarte jeg skolen i en appell. Jeg fremhevet blant annet at skolen vil være et positivt supplement til den offentlige skolen – ikke en konkurrent. Et større mangfold i skolestrukturen vil også ivareta en større grad av valgfrihet og dermed føre til flere fornøyde elever og foreldre.

Det finnes mange flere argumenter for å støtte godkjenning av denne skolen, men nå som det alt er avgjort, ønsker jeg å se fremover.

Jeg har et stort ønske om at NTG-skolen skal føle seg velkommen til Bodø. For vi er virkelig privilegerte som får et slikt nyskapende skoletilbud til nærmiljøet. Som lærer er jeg virkelig glad for at også elever i Bodø-området får muligheter til å velge utdanningsløp som er tilpasset deres evner og motivasjon. Nå får vi muligheten til å beholde våre flotte idrettstalenter her i Nord-Norge, fremfor at de enten flytter vekk eller at de sitter og kjeder seg og ikke får brukt sitt potensiale i ordinære klasserom.

Dessuten kan det se ut til at den vanlige skolen kan ha masse å lære fra NTG. I tillegg til å kunne tilby elevene å velge felt etter interesser, og som de kan spesialisere seg i, har de både to spisepauser og leksehjelp fire ganger i uka. Jeg klarer ikke å unngå å sende et stikk til Ap og Rødt som (tilsynelatende) til vanlig er store tilhengere av heldagsskole og lærerstyrt leksehjelp. NTG ønsker å levere et godt tilbud til sine elever, og det står det respekt av.

Jeg ønsker et samfunn hvor man tør å satse på talenter. Hvor man ikke holder dem tilbake, men løfter dem frem og opp. NTG viser vei, og jeg håper skolen blir godt tatt imot av Bodøs befolkning og politikere – og at de viser kritikerne feil.

Kjære NTG, tusen takk for deres engasjement og stå-på-vilje, og velkommen til Bodø!t

Kommentarer til denne saken