Flykninger - mennesker i limbo

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rødt mener at regjeringens fremmedfiendtlige flyktningpolitikk bidrar til å gjøre Norge enda kaldere. Skremselsretorikken vokser i takt med at antall asylsøkere reduseres, og stadige innstramminger og tiltak skal sende et signal for at færrest mulig skal komme hit. Innvandringspolitiske hensyn trumfer menneskeverdet.

Når vi vet at det i Norge sitter nesten 12000 asylsøkere på langtidsventing, og at hver fjerde av disse er såkalt ureturnerbare, kan en stille spørsmålstegn ved hvorfor Norge vil sette seg i en særstilling med å ikke finne en form for permanent løsning for denne gruppen. 

Rødt mener at Norge må styrke integreringsarbeidet og skape en solidarisk asyl- og flyktningpolitikk.

Midt i blant oss lever mennesker i limbo. De står fast mellom verden og ingensteds, de er altså i et slags tomrom med livet på vent. Mange av dem er ureturnerbare asylsøkere som har fått avslag på opphold her, men som av ulike grunner ikke kan returneres til sine hjemland. De har ingen annen mulighet enn å bli i Norges, men under hvilke forhold?

De blir sittende på tilskuerbenken og se på hvor bra ‘vi andre’ har det, mens de selv er fratatt grunnleggende rettigheter. Vi får nesten et parallelt samfunn hvor tusenvis lever utenfor den tryggheten og forutsigbarheten vi andre tar for gitt.

Dette er mennesker som trenger mat, helsehjelp og verdige boforhold – og ikke minst har behov for et sosialt fellesskap.

Så ser vi de sist vedtatte nedleggelsene av foreløpig 20 asylmottak. 2100 asylsøkere går nå en uviss fremtid i møte.

Mange av dem er personer som har bodd på mottakene sine i flere år, har født barn der, har barn i nære barnehager og skoler, fått oppfølging og er ellers godt integrerte i lokalsamfunnet sitt, og har slik knyttet seg til stedet.

Situasjonen er svært alvorlig for dem det gjelder, og gir ofte urettmessige konsekvenser for de rundt også.

Flere av beboerne har allerede tidligere opplevd at mottaket deres er blitt lagt ned og har måtte starte på scratch. Nå skal de nok en gang flyttes fra de hardt opparbeidede nettverkene sine og slik fratas nødvendige rammer for integrering.

Rødt mener at lengeværende personer som er statsløse, ureturnerbare eller papirløse må få amnesti for å hindre at mennesker lever uten avklaring i lang tid og at alle kategorier asylsøkere må få arbeidstillatelse fra første dag.

Karen-Beathe Olaussen

Styremedlem Rødt

Bodø og Nordland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken