Skoleveien – en viktig arena for læring

Skoleveien – en viktig arena for læring

Skoleveien – en viktig arena for læring Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KronikkMajoriteten av Nordlands 29000 grunnskoleelever går eller sykler til og fra skolen. Noen må ta buss da skolen er for langt unna hjemmet eller de gjør det av andre naturlige årsaker. Likevel ser vi at tusenvis av foreldre hver morgen kjører sine barn til skoledøra. Undersøkelser viser at opptil 30% av elevene blir kjørt til skolen. Årsakene kan være mange, men de fleste gjør det kanskje for å være snill mot eget barn. I tillegg kjører man jo samme vei på vei til jobb. Å spare tid i en hektisk hverdag er også en kjent årsak og i tillegg opplever noen skoleveien som trafikkfarlig.

Utallige fordeler

Å gå eller sykle til og fra skolen gir eleven mange fordeler:

* gir viktige minutter med daglig fysisk aktivitet

* er en sosial arena der elever møtes og skaper relasjoner

* gir eleven mulighet til å være ute i all salgs vær

* gir eleven mulighet til å våkne og være læringsklar til skolestart

* sikrer at eleven kler på seg etter været og har klær og skotøy som gjør at de også

kan være ute resten av skoledagen.

* gir eleven mulighet til å mestre og å lære å ta ansvar for eget liv.

* for noen er skoleveien en mulighet til å komme ut av sin ”digitale boble”.

… og i tillegg unngår man de trafikkfarlige forholdene ved skolene som foreldrenes

kjøring skaper.

Mamma og pappa bestemmer

Det er mamma og pappa som bestemmer hvordan eget barn skal komme til og fra skolen. Som foreldre tar vi viktige valg på vegne av våre barn. Valget om eget barn skal gå eller sykle til og fra skolen eller bli kjørt er et valg mellom kryssende interesser og behov. Men alle vil ta valget til barnas beste.

Grunnskolene i Nordland arbeider hardt for å sikre alle elevene en helsefremmende skolehverdag. I dette perspektivet er det et mål at alle elevene som har mulighet til det ,skal gå eller sykle til skolen for at de skal høste av de fordelene dette gir. Å skape en kultur for aktiv transport til og fra skolen gjør det lettere å inkludere dette som en del av egen hverdag.

Prøv ut en ny hverdag

Våren er en flott tid til nettopp å endre vaner og prøve ut om dere som familie kan skape en hverdag der ditt barn kan gå eller sykle til og fra skolen. Å investere i litt øvelse og voksenhjelp de første dagene kan være lurt. Likeså kan man jo begynne å slippe eget barn av bilen et stykke fra skolen og la det gå siste del alene. Mulighetene er mange.

Hjertesoner og Gåbuss

Foreldreengasjement har mange steder resultert i etablering av Hjertesone eller Gåbuss-tilbud. Mosjøen skole i Vefsn var første skole i Nordland med å etablere hjertesoner. Her har man har lokalisert og merket trygge plasser et stykke fra skolen dere foreldrene kan slippe av sine barn og så la de gå det siste stykket fram til skolen. Andre organiserer Gåbuss der foreldre eller eldre elever følger elevene fra hjemmet til skolen. Sjekk Trygg Trafikk sin hjemmeside for mer informasjon om disse mulighetene.

Bruk våren til å komme i gang. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags