Gå til sidens hovedinnhold

Ikke legg ned idrettsfag!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har blitt diskutert på fylkesnivå at idrettsfag ved Sandnessjøen videregående skole skal legges ned. Grunnen for dette har naturligvis vært økonomi, noe som ofte er argumenter for å legge ned en linje. Det fylkeskommunen ikke ser er alle de elevene som ikke får muligheten til å velge idrettsfag. De som faktisk er avhengig av idrettsfag for å få vitnemål. Vil de heller at disse eventuelt velger å droppe ut og ikke gå skole i det hele tatt?

Undersøkelser viser at om idrettsfag ikke var en mulighet så ville guttene valgt yrkesfag, og jentene vanlig studiespesialisering. Da gutter som velger idrettsfag ofte har bedre karakterer enn de som velger yrkesfag, kommer idrettsfagsguttene til å ta opp plassene til de mange yrkesfagelevene, siden yrkesfag har lite studieplasser. Dette er altså en stor konsekvens for yrkesfagelevene som har yrkesfag som eneste ønske.

Om idrettsfag ikke blir en mulighet i Sandnessjøen, så er det noen som sier at de ville ha flyttet til en annen by som har dette tilbudet. Det er ikke et ønske, men en nødvendighet. De må da flytte hjemmefra og det vil føre til økonomiske konsekvenser. Det vil i tillegg også være en utgift for fylkeskommunen for elevene må få borteboerstipend som også er kostbart for fylkeskommunen.

I tillegg kan vi nevne distriktspolitikk. Skolen har mange elever som kommer fra øyene rundt Sandnessjøen. Disse øyene, spesielt Herøy og Dønna, er øyer med et stort antall idrettsinteresserte ungdommer. Det er da ofte mange ungdommer fra øyene som søker idrettsfag. Det vil være et problem for dem hvis idrettsfag legges ned. De må flytte enda lenger hjemmefra, eller søke noe de egentlig ikke vil. Dette kan risikere at flere dropper ut.

På idrettslinja har vi helsefremmende fag som vil være viktig for videreutdanning, og også for livet videre. Vi har fag som treningslære, hvor vi blant annet lærer om ernæring og riktig trening. Ikke bare i en treningsperiode, men også ellers. Vi lærer hvor viktig en aktiv hverdag er, og vi tar dette med oss videre. Vi lærer altså hvordan man skal behandle kroppen rett i forhold til trening, belastning, livsstil og mat på en god måte. Dette fører til at færre ungdommer på denne linja røyker, snuser eller drikker.

Alt i alt kan vi nevne flere grunner for at idrettsfag ikke skal legges ned, både økonomiske og sosiale. I dag er idrettsfag en flott linje med masse søkere, og vi har ingen grunn til å tro at søkertallet kommer til å gå ned de neste årene. Dersom forslaget går gjennom og idrettsfag blir lagt ned kommer mange studenter til å bli skuffet. Vi viser til flere gode grunner til å beholde idrettsfag ved Sandnessjøen VGS, og mener at det er ingen gode argumenter for å legge ned linjen. Vi elsker idrettsfag og det vi lærer i de spesielle fagene som følger med, og ønsker at flere generasjoner vil kunne få de samme mulighetene som oss.

Kommentarer til denne saken