Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker vi ikke et løft for idretten?

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten om hvem som skal drive skoler har igjen blusset opp. Dette etter det kom frem at Arbeiderpartiet vil gjøre alt som står i deres makt for at Norges Toppidrettsgymnas (NTG) ikke skal få etablere en ungdomsskole i Bodø.

I Høyre synes vi dette er trist. Vi ønsker NTG hjertelig velkommen til å etablere et nytt tilbud i Bodøskolen. Lenge har det lokale idrettsmiljøet ønsket et skoletilbud hvor det gis bedre rom for å utvikle idrettstalenter. Bodø har en rik historie innen idrett, og kan blant annet vise til håndballag i Norgestoppen. Nå har Bodø endelig fått sjansen til å få nettopp et slikt tilbud som ønskes i idrettsmiljøet.

NTG er heller ikke hvem som helst, men en seriøs aktør som driver mange skoler i Norge med gode resultater. Det er veldig rart for en kommune med ambisjoner innen idrett å ikke bare si blankt nei, men i tillegg aktivt motarbeide en slik etablering. Spesielt når vi vet at NTG i Bodø kan være med på å gi idretten et skikkelig løft!

For Høyre er det viktig å understreke at hovedregelen skal være en god offentlig skole. Det er derimot slik at i enkelte tilfeller kan det være behov for alternativer, og da bør vi åpne opp for dette. Ikke alle elever vil føle det naturlig å gå det samme løpet, og da må vi som folkevalgte sikre at alle elever får muligheten til å følge drømmene sine. Når politikere begynner å sette foten sin ned for folk som vil gi et godt tilbud til elevene i Bodø, er det å gå alt for langt.

Høyre ønsker en offentlig skole som stiller krav og setter kunnskap først, og det skal vi fortsatt arbeide for. Vi må likevel ta inn over oss at ulike mennesker har ulike behov, og det er nettopp derfor Norge i dag har åpnet for at enkelte andre skoler skal få slippe til. Det skulle bare mangle at Bodø slipper til en av de beste aktørene innen feltet.

Bodø Arbeiderpartis holdning synes å være at dersom en åpner opp for en ny skole, så vil dette ødelegge skolen slik vi kjenner den. Det er feil å si at om vi åpner for en ekstra skole med et annet opplegg, så havarerer resten av Bodøskolen. Jeg har mer tro på Bodøskolen enn som så. Vi har allerede St. Eystein som ikke drives av kommunen. Bodø er likevel fortsatt en av de beste kommune i landet å gå på skole i. I Tromsø har en både NTG videregående og idrettslinje gjennom den offentlige skolen. Begge tilbudene har sameksistert over flere år uten at dette har ødelagt for noen av dem.

Hvorfor skal politikerne blande seg inn når man vet at en skole kan tilby et forsvarlig pedagogisk opplegg? Dersom Arbeiderpartiet følger tanken om at en friskole er såpass ødeleggende er det også på sin plass å påpeke at samme parti, gjennom fylkestinget, åpnet for at NTG skulle slippe til med en videregående skole i Bodø. Hvorfor er det ene greit men ikke det andre?

Høyres mål er at den offentlige skolen skal være minst like attraktiv som enhver friskole, slik som NTG. Bodøskolen er, og har over mange år vært god. Avgangselevene på ungdomsskolen har gode karakterer, og vi har en høyere andel lærere per elev enn landsgjennomsnittet (også da Høyre styrte). Bodøskolen blir neppe ødelagt av konkurranse fra en seriøs aktør med et litt annet opplegg. Politikere bør ikke blande seg inn i hvilken skole elevene skal gå på. Det en heller burde fokusere på er hvilket løft dette kan bety for Bodø som idrettsby.

Kommentarer til denne saken