Stjerner og doping

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevStein Sneve (Apropos 18.10.16) er bekymret for at det norsk publikummet og de frivillige vil vende toppidretten ryggen pga. de siste norske dopingsakene (Johnsrud Sundby og Johaug). Det er lenge siden toppidretten var lek og rekreasjon for amatører, dvs. kvinner og menn som hadde andre jobber og trente og deltok i konkurranser i sin fritid. Nettopp døde en slik ekte amatør, Harald Grønningen. Han var skogsarbeider hele sitt voksne liv.

Dagens toppidrettsutøvere er heltidsarbeidende underholdningsartister, selvstendige næringsdrivende, der TV styrer og betaler hele showet, som en del av den store underholdningsindustrien. Men dette betyr ikke at idrettstoppene er industriarbeidere i ordets egentlige betydning. De er artister.

Og da kommer mitt poeng: Hvorfor skal vi svikte våre idrettsartister når vi ikke har sviktet andre artister som vi elsker å dyrke, uansett hvor mye de har dopet seg gjennom livet? Ta underholdningsartister som Rolling Stones, The Beatles, Iggy Pop and The Stooges, Jimi Henrix, Elvis Presley, fredsprisvinneren (!) Bob Dylan osv., osv. Alle har brukt dop i mer eller mindre omfang for å trigge sine kreative evner og yte maksimalt på konserter, ref. R. U. Sirius: Everybody Must Get Stoned: Rock Stars on Drugs. Har vi snudd dem ryggen av den grunn? Nei. Så hvorfor skulle det skje med våre underholdningsstjerner innen idretten?

Muligens blir en sunnere i legemet og sjela av å snurre rundt de mange TV-kameraene på ski i ei nærløype ute enn å spille gitar og synge inne i et konsertlokale. Men det er ikke formålet at artisten skal bli sunnere av å gå på ski eller av å spille gitar. Målet er å underholde publikum.

Idrettslederne (IOC, FIFA o.a.) har lest historie og lært av de romerske keiserne hva folket vil ha: Brød og sirkus. Keiserne spurte ikke hva gladiatorene hadde spist. Ikke folket heller. Keiserne forsvant. TV er den nye globale pengemaskinen som betaler nåtidens gladiatorer, og som også finansierer idrettstoppenes luksustilværelse. TV spør ikke hva artistene har spist, røykt eller drukket.

Som alle vet: Penger og makt korrumperer. Særlig der etikken er fraværende.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags