Regjeringa jobber videre med kommunesammenslåing

Dagbladet 13. mai 2019

Dagbladet 13. mai 2019 Foto:

Av
DEL

LeserbrevFakta er at kommunalminister Monica Mæland (H) skriver: Det er altså helt riktig, som representanten Mossleth skriver i sin begrunnelse, at regjeringen har signalisert at den ønsker flere kommunesammenslåinger.

Dette bekrefter at regjeringa vil jobbe videre med kommunesammenslåinger. Mæland viser til en tilrådning om at Saltdal og Sørfold bør slå seg sammen med Fauske og at den ønsker å bruke fylkesmannen til å kjøre prosesser for ytterligere kommunesammenslåinger. Det er fakta at Mæland sa i vår at 5000 innbyggere er for lite i en kommune, og den grensen rammer både Saltdal og Sørfold. Det kan ikke være tvil om at regjeringa ønsker å slå sammen kommunene.

Regjeringa er tydelig på at dens mål er flere kommunesammenslåinger, og at kommuner som Saltdal ikke har livets rett fordi vi er under 5000 innbyggere. Mæland uttalte i Dagbladet i mai: «Men jeg er veldig sikker på at 3000 innbyggere i en kommune er altfor lite, 5000 innbyggere er også for lite. Vi må opp i innbyggertall for å kunne gi gode og robuste tjenester.»

Mæland viser til frivillighet. Men regjeringa har brutt frivillighetsprinsippet tidligere. I forrige runde skulle også frivillighet ligge i bunn. Det hindret eksempelvis ikke at kommuner og fylker, eksempelvis Troms og Finnmark, ble tvunget til å slå seg sammen, mot folkets vilje.

Når det gjelder kommunesammenslåing er det store politiske forskjeller mellom regjeringa og Senterpartiet. Vi vil jobbe for at kommuner med færre enn 5000 skal kunne bestå, og vi vil motarbeide faktisk og økonomisk tvang. Senterpartiet vil også åpne for at tvangssammenslåtte kommuner og fylker kan bli delt opp igjen, dersom det lokalt er ønske om det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags