Kjære nordmann!

Jeg er hun som går i kofte, og egentlig er veldig stolt av det, men på grunn av slike som deg er jeg redd. Jeg føler meg hetstet, ikke krenket, skriver innsenderen.

Jeg er hun som går i kofte, og egentlig er veldig stolt av det, men på grunn av slike som deg er jeg redd. Jeg føler meg hetstet, ikke krenket, skriver innsenderen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevKjære nordmann, ja du som så sånn på meg når jeg gikk i byen. Ja du som så rart på meg når jeg gikk forbi. Du som prøvde å gi meg ett kompliment på en så rar måte, en måte du aldri ville gitt ett slik kompliment til andre under andre omstendigheter. Du som fnyste da du så meg, du som snudde deg fra synet av meg, du som smilte og lo av meg, og du som ikke valgte å stoppe for meg da jeg var på tur over gangfeltet.

Kulturnatt for meg skulle være en positiv begivenhet hvor jeg skulle få være meg selv, være stolt over den jeg er. Det var ikke slik det ble. Jeg er fra før av redd for å kle på meg mine fineste klær, jeg er redd for å gå ut i Bodø by med min fineste stas. Jeg har blitt kastet ord og meninger etter, hørt at jeg ikke er verdt noe, hørt at slike som meg ikke har noen plass i det norske samfunn. Vet du hvem jeg er?

Nå tenker du kanskje på andre minoriteter i Norge, men slike som meg har vært hær lenge før deg. Jeg er same. Ja, en jævla lapp og en finnjævel. Hun som skal ha reinsdyr, bo i Lávvu på vidda og lage rare lyder for så å kalle det musikk. Jeg er hun som går i kofte, og egentlig er veldig stolt av det, men på grunn av slike som deg er jeg redd. Jeg føler meg hetset, ikke krenket, jeg føler meg såret og skuffet over at i et land som Norge, i en by som Bodø føler jeg meg redd for å være den jeg er.

Jeg kan ikke samisk, jeg kan ikke joike, jeg bor midt i et tettsted, i et vanlig bolighus. Jeg har ingen dyr, men jeg har en stor glede av å tørre dette. Jeg har fått nok, Jeg føler meg som en lappdog når du kommer bort til meg og sier «åh! Har du pyntet deg? Nei så fin du var!”. Jeg kommer ikke til deg på 17. mai og sier slikt når du har på deg bunad eller når du går i dress. Ikke kom til meg da, ikke nå, ikke 6. februar og ikke 17. mai eller andre begivenheter hvor jeg har tort å kle på meg kofte.

La dette være en liten heads-up til deg som tror at jeg ikke ser deg når du snur deg, eller hører deg når du ler og fnyser av meg. Jeg får det med meg, og det sårer en ung jente som nå sier nok er nok. Tenk på alle barn og unge som vokser opp og ser at du gjør slikt, da kan dem lett tro at det der er riktig. Det er ikke riktig uansett hvem det er snakk om. Du skal ikke se ned på meg for den jeg er, slik som jeg ikke skal se ned på deg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags