Gå til sidens hovedinnhold

Apropos «Trollene som ikke sprekker»

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er vel en av meningsmotstanderne til Helge Grønmo, og det er meg en fornøyelse å gi uttrykk for det med de virkemidler jeg har til disposisjon. Jeg var ikke blant «køsnikerne» i vaksinasjonskøen på Sølvsuper, så jeg skal ikke uttale meg om hvem som brautet seg fram i køen, men kan tenke meg at journalisten prøvde seg og kom til kort mot kraftige eldre som satte han på plass. Ifølge Agnete Tjærandsen (debatten, AN) gikk det imidlertid rolig for seg under seansen der, så kan en lure på bakgrunnen for Grønmos utbrudd.

Les Helge Grønmos kommentar her

Jeg benytter meg ikke av Fjæsboka eller desslike sosiale media for å komme til orde, hvis ikke avisa vil godta mine innlegg – forsøker jeg en annen avis, eller benytter en blogg eller nettavis for kommunikasjonen. Jeg misliker ikke elbiler, men mener subsidier ikke hører hjemme for å fremme overgang til et nytt drivstoff for bilparken. Vel nok får en redusert Nox og partikkelutslipp i byer som sliter med det pga. høy andel dieselbiler, men Grønmo eller andre må ikke komme drassende med klimavennlighet pga. redusert CO₂ -utslipp, det er mildt sagt det skjære nonsens.

Jeg er også motstander av salting, saltsørpa kan veisjefen få ha i innkjørselen sin for meg. Jeg vil ikke ha den verken utenpå eller inni bilen min, som enn så lenge går på bensin. Jeg er ikke motstander av vaksine, men hittil har jeg vært forskånet for influensa uten vaksinering. Vel, en gang må være første :). De som ønsker oppblåsing av kulturlivet må gjerne betale for det, men jeg kan tenke meg annet å bruke penger på.

Trollene skal Grønmo gjerne få ha for seg selv, men hans ytring om rettskrivning trenger en merknad. En gang kunne en lese avisene, og hadde vansker med å finne skrivefeil, enten det var stavefeil eller setningsbygning. Det var den gang korrekturleserne eksisterte som en yrkesgruppe. Så kom elektronisk tekstbehandling, etter en viss tid også her nord. Den fant også sin plass i pressen med setteprogram som gjorde grafikerne overflødige. Ett av de første slike systemet her til lands var, om jeg ikke husker feil, levert av Norsk Data. Det hadde stavekontroll bygd opp for norsk språk, og håndterte ord både sammensatte og med prefiks, suffiks og stamme.

 Nå er stavekontrollen basert på engelskspråklig programvare som er gitt en viss tilpassing til norsk språk så vidt jeg har forstått. Resultatet ser en daglig i det journalistiske arbeid i avisa Grønmo virker i. Jeg benytter ikke Word, men LibreOffice Writer, med både løpende og statisk stavekontroll. I tillegg har min e-postklient samme kontrollen. Selvsagt har begge flerspråklig kontroll om det er ønskelig, fritt tilgjengelig.

Tilbake til troll, så kan vel en del av det journalistiske arbeidet til Helge Grønmo oppfattes som trolling av noen av ANs lesere? Kanskje på tide at han lar sine troll sprekke.

Kommentarer til denne saken