Bodø runder en milepæl, men arbeidet krever fortsatt stor velvilje hos alle parter

Av
DEL

Leder«Skrekkblandet fryd». Slik beskriver Bodø-ordfører Ida Pinnerød sine følelser da hun torsdag undertegnet en avtale med Forsvaret og Avinor om flytting av flyplassen i Bodø. Det gir en ganske presis beskrivelse av den prosess Bodø skal gjennom de neste ti årene.

Det som skjer er historisk, også i nasjonal sammenheng, og det skal gås opp løyper som aldri er gått før. Og det skal skje i et svært høyt tempo, noe som krever både stor velvilje og fullt fokus hos alle involverte parter.

Så langt har det ikke manglet på det, Bodøs gigantprosjekt «Ny by-Ny flyplass» har så langt utviklet seg i rekordfart, med god hjelp fra både regjeringen, Forsvaret og Avinor.

Men fremdeles er prosjektet i en tidlig fase, og er avhengig at tempoet holdes oppe. Det vil kreve fortsatt fleksibilitet, ikke minst fra statlige myndigheter.

Det er likevel all grunn til å utrope 8. februar 2018 til en merkedag i Bodøs historie. Kommunen har maktet å snu et av tidenes største politiske nederlag til en seier.

Det har allerede bidratt til å skape ny optimisme og vekst, og lykkes man legges det grunnlag for en helt ny by, med uante muligheter for utvikling.

Det som er ekstra bra er at dette har kommet i stand gjennom et bredt, tverrpolitisk samarbeid, etter at det helt i starten var noe strid. Det lover godt for det videre arbeidet, uavhengig av hvem som styrer Bodø og Norge det neste tiåret.

I dagens AN presentere vi kommunens prosjektstab for arbeidet med Ny by. For den flytting av flyplassen man ble enig om torsdag, er bare første steg. Det virkelig spennende er det som skal skje med arealene som frigjøres.

Det er her det virkelig unike i dette prosjektet ligger, det som har skapt interesse fra FN, EU og byutviklere fra hele verden.

Arbeidet med å planlegge den nye byen må foregå parallelt med flyttingen av flyplassen, og det må skje parallelt med kommunens fortløpende arbeid med å skaffe arealer til boliger og næringsvirksomhet.

Det gjør ikke prosessen mindre krevende, og nødvendiggjør en stor grad av koordinering, både mellom ulike organer i kommunen og de andre aktørene.

Så ja, det er lett å skjønne det skrekkblandede i Pinnerøds følelser. Men heldigvis også fryden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags