Valgets store vinner gir valgets store tapere økt makt i Saltdal

Av
DEL

LederSå er det klart: Rune Berg fra Senterpartiet får fire år til som ordfører i Saltdal. Som i 2015 tok det lang tid å få en avtale på plass, og den gang holdt den heller ikke perioden ut, fordi Saltdalslista trakk sin støtte og stemte sammen med Høyre og Frp. Denne gang er Saltdalslista knyttet til masta på en helt annen måte; de er en integrert del av avtalen og får på kjøpet Sverre Breivik som varaordfører. Tredje avtalepart er Høyre, som etter mange år ute i kulden får en hånd på rattet i saltdalspolitikken. Det ønsker de neppe å sette i fare før ved valget om fire år, noe som kan antyde at denne koalisjonen blir mer bestandig enn den i 2015, mellom Sp, Ap og KrF, med Saltdalslista som støtteparti.

Senterpartiet skifter altså ut Ap med Høyre denne gangen. De kunne fått samme flertall ved igjen å samarbeide med Ap. At de likevel ikke valgte det er nok primært et resultat av at Sp styrket seg kraftig ved dette valget. Kommunestyregruppa deres ble mer enn doblet og partiet er nå Saltdals klart største. Det har utvilsomt redusert behovet for å inngå kompromisser, og alt tyder derfor på at Sp fikk størst uttelling for egen politikk ved å gå mot høyre.

Mens Sp var valgets store vinner, var Høyre og Felleslista de store taperne. Begges kommunestyregrupper ble halvert, etter en tilbakegang på rett over og rett under 10 prosentpoeng. Det er på mange måter et paradoks at et slikt nederlag gir begge økt makt. På den andre side gjør tilbakegangen begge til klare juniorpartnere i dette samarbeidet. Sps gruppe alene er nesten dobbelt så stor som de tos til sammen. Det vil kunne føre til slitasje i samarbeidet, om Sp alltid bruker denne makta til å få sin vilje. Det er en ny situasjon for et parti som har vært vant til selv å være juniorpartner i et samarbeid med Ap. Hvor godt Sp klarer den balansegangen vil antakelig avgjøre om dette samarbeidet holder alle de fire årene eller ikke.

Hvilke konkrete utslag samarbeidet vil gi gjenstår å se, men selv om Sp og ofte framstår som hovedmotstandere har de historisk sett mye til felles, ikke minst innen næringspolitikk. Saltdal står foran store utfordringer. Skal de unngå å havne på Robek-lista igjen må kommunen spare 8,2 millioner kroner. Det krever smertefulle kutt, og en måte å dempe effekten av dem på er å øke inntektene. Da kommer en vellykket næringspolitikk godt med, og nettopp der kan nok Sp og Høyre finne felles løsninger. På andre områder er det større sprik, ikke minst når det gjelder bruken av private tjenester innen omsorg. Men politikerne i Saltdal har tidligere vist seg som pragmatikere, så dette er en konflikt som bør kunne løses uten at samarbeidet sprekker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags