Norges beste legevakt - for hvem?

Av
DEL

LeserbrevMandag 6. mai åpner indre Salten Legevakt på Fauske. Nordlands største i utstrekning. I Saltenposten 10. april kunne vi lese at dette skal bli Norges beste legevakt.

Saltdalslista er ikke i tvil om at legevakta blir bra. Det vi setter spørsmålstegn ved, er om dette blir en bedre tjeneste for Saltdals innbyggere. «Nærhet gir Trygghet» sa vi under forrige valgkamp. Dette mener vi fortsatt.

For en saltdaling bosatt på f.eks. Nordnes vil det nå bli 50 km reisevei (100 km tur/retur) for å komme seg til legevakta på Fauske. For ikke å snakke om alle de som bor enda lenger unna den nye legevakta.

Saltdalslista minner om at innføringen av eiendomsskatt i Saltdal kom nettopp for å finansiere egen legevakt på Rognan.

Da Saltdalslista tapte kampen om lokal legevakt, ble det vedtatt at det skulle forhandles om utvidet legevaktdekning på Rognan kveldstid mandag-torsdag og helg/høytid. Vi forventer et svar på resultatet av disse forhandlingene.

Ikke minst fortjener Saltdals innbyggere konkrete svar på hvordan de skal forholde seg til at legevakta flyttes til Fauske. Dekker det offentlige utgifter til taxi? Skal ambulansetjenesten fungere som pasienttransport til legevakt?

Hvordan blir sykehjem og andre tilbud ivaretatt, og vil man ha ei bakvakt i Saltdal? Saltdal har ca. 4700 innbyggere, industri, videregående skole, institusjoner, store arrangement og ikke minst stor aktivitet i helger og ferier med mange hytter og campingturister.

Samtidig leser vi i tidsskrift for leger at bruken av legevakten avtar betraktelig jo lenger unna legevakta er lokalisert.

Vi vet også at det finnes andre legevaktsamarbeid der man har hatt legevakta på turnus. I vårt tilfelle kanskje to av tre uker på Fauske og hver tredje uke i Saltdal. Det ville trolig være en bedre løsning enn den som kommer 6. mai, og som trolig ikke ville være kostnadsdrivende.

Etter ett års drift skal ordningen evalueres. Saltdalslista kommer til å ta en særdeles grundig gjennomgang når den tid kommer. Nærhet til tjenestene er avgjørende for bolyst, trivsel og trygghet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags