Russlands nye intellektuelle elite har ingen idealer.

Stein Sneve skriver om endringene i Russland.

Stein Sneve skriver om endringene i Russland.

Artikkelen er over 2 år gammel

Les Stein Sneve sitt Apropos.

DEL

Apropos«Maskirovka» er et russisk, militært begrep. «Maskerade» på norsk, men det blir meningsløst upresist.

For maskirovka handler om mye mer enn bruk av kamuflasje. Det handler om å skjule sine egentlige hensikter med alle midler. Gjennom desinformasjon falske manøvre og alt annet som kan forvirre en fiende. Brukt med stort hell fra slaget ved Kulikovo i 1380 til invasjonen av Krim i 2014.

Men ordet maskirovka kan også brukes for å beskrive en generell del av russisk mentalitet. Og dagens russiske samfunn.

Avspeilet i tittelen på den engelske tv-produsenten Peter Pomerantsevs bok om Russland, «Ingenting er sant, alt er mulig». Pomerantsevs foreldre er russere, og på 2000-tallet jobbet han for russiske tv-stasjoner i Moskva. Og så hvordan hele mediet gradvis ble overtatt av kretsen rundt Putin.

Pomerantsev hadde over år tett kontakt med de spindoktorene som skapte det nye, russiske systemet, basert på en aktiv kynisme og fravær av både et sivilt samfunn og sivil innstilling blant innbyggerne.

Et typisk eksempel er møtet med en ung blogger, hyret inn av regimet for å forherlige presidenten. «Politikk betyr evnen til å utnytte enhver situasjon til å fremme egen status», er hans grunnholdning. Og bedt om å definere hvor han står politisk, ser han smilende på Pomerantsev: «Jeg er en liberaler... for det kan bety hva som helst».

Russlands nye intellektuelle elite har ingen idealer. For dem er alt et spill, en fortelling der ingen sannhet finnes. Alle land styres av egeninteresse, Russland er ikke verre enn andre, og menneskerettighetene kun et påskudd for vestlig dominans.

Det er på mange måter postmodernismen som har kommet hjem for å hekke. Slik en annen vestlig idé, marxismen i sin tid emigrerte østover og fant sin blodstenkte form i Sovjetunionen. Russerne har en tendens til å ta vestlige ideer på største alvor, og gjennomføre dem til deres absurde konklusjon ute i det virkelige liv.

«Det sivile samfunn» er alt det som finnes mellom individet og staten; fagforeninger, velforeninger, politiske partier o.s.v. Russland har aldri hatt noe sivilt samfunn. Så i dagens Russland er selv de partier og organisasjoner som kritiserer staten, kontrollert av staten. Slik kanaliserer man alle protester inn i ufarlige former.

Støtten til ytterliggående partier i vest er en del av samme spill. Det handler om å undergrave fienden innenfra. Samtidig som oligarkene flytter sine formuer til London, og sine barn til skoler i USA.

For bak maskirovkaen skjuler det seg en grunnleggende frykt. For å bli utmanøvrert av dem som er enda mer kyniske. Da er det ingen støtte å hente hjemme lenger.

Så man sikrer seg ved å ha sine penger og sine barn i land der det sivile samfunn fremdeles gir individet beskyttelse. Der ligger den dypeste ironien i det russiske maskespillet.

Stein Sneve, kommentator og journalist

Russerne har en tendens til å ta vestlige ideer på største alvor, og gjennomføre dem til deres absurde konklusjon ute i det virkelige liv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags