Russefeiringa er i gang, og dere har to uker med feiring av endt skolegang foran dere. Som vanlig skaper russetida debatt: om alkohol, om knutene, og om respekt for hverandre og omgivelsene. La oss derfor fokusere på at flere av årets knuter vektlegger sikker sex og å spørre før man handler.  Russetida kan være en grenseoverskridende tid. Det er slutten på flere års obligatorisk skolegang. Det er overgangen fra en livsfase til en annen. Men det er også en tid der grenser blir mer uklare, utfordret, eller brutt.

Det er viktig å spørre, men det er også viktig å respektere svaret man får. Det handler om samtykke. Vi setter våre egne grenser, men disse defineres også av andre personer sine grenser. Kanskje har du lyst på et gavetau, bringebærdrops eller en liten mikrofon i lua når russetida er over. Men vet du at styremedlemmene har lyst til å motta et brukt kondom i posten, eller få en pupp flashet i trynet. Er du helt sikker på at personen som samtykker til sex også har gitt et samtykke til å ha tilskuere?

Én av ti kvinner i Norge har blitt utsatt for voldtekt, og andelen fest-voldtekter er økende. Mange av disse skjer i russetida. I fjor ble det anmeldt 16 voldtekter under russetida. I 2/3 av tilfellene var fornærmede overstadig beruset. 1/3 av voldtektene ble filmet og delt på sosiale medier. Flere skjedde i en russe-buss eller -bil. Hver tredje voldtekt skjedde mens andre så på, uten å gjøre noe som helst.  Mange jenter (og gutter) synes russetiden er vanskelig, fordi de må ta forhåndsregler for å føle seg trygge. Veskene er fylt med pepperspray og voldsalarm. De gjør avtaler om å passe på hverandre i fylla og at ingen skal gå alene hjem.

Det er ikke på grunn av knutereglene at folk blir voldtatt. Men reglene kan også ufarliggjøre handlinger. Derfor er det så bra at mange av knutene tar opp sikker sex og å spørre først. Men samtykke er noe av det viktigste av alt.  Derfor er knuteregel 10 så fantastisk. Fordi sex uten samtykke = voldtekt, og nei betyr alltid nei. Så stryk merket på buksa, men enda viktigere: les Amnestys seks huskeregler om sex. Da får du den tøffeste knuten i lua, og sex er så deilig når begge har lyst. Russetiden er grenseoverskridende. Dere skal feire at tiden med obligatorisk skolegang er over, og deres siste stund som klassekamerater. Men la den også være en tid der grensene ikke blir visket ut, der man tar vare på og respekterer hverandre. Vær grei med hverandre, og fortsatt god russetid!’