Foreldre kan forebygge rus

Vi vet at foreldre er viktige forebyggere og rollemodeller for barn og ungdom

Vi vet at foreldre er viktige forebyggere og rollemodeller for barn og ungdom Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerAt stadig flere ungdommer bruker og kjøper narkotika via sosiale medier, vekker bekymring i Bodø. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.

Les her: Skolene i Bodø har utfordringer med rus

Det er fire ting som kjennetegner ungdom som får tilbud cannabis, men velger å takke nei. De har et godt forhold til foreldrene sine, foreldrene har oversikt over hvem ungdommen henger med og hvor – og ungdommen vet at foreldrene vet; de har kunnskap om skadevirkninger knyttet til cannabisbruk; og de bruker sjeldent alkohol (Burdzovic, Bretteville-Jensen, Pape 2016).

Vi vet at foreldre er viktige forebyggere og rollemodeller. Dersom alkohol har en sentral rolle knyttet til kos og hygge for foreldrene, er det stor sannsynlighet for at ungdommene vil kopiere dette. Tydelige regler og holdninger knyttet til alkoholbruk virker forebyggende. Studien «Å ha mammas stemmes på fest» (2018) viste at mange ungdommer tar med seg «mammastemmen» inn i ulike drikkesituasjoner. Hva mamma eller pappa sier betyr mye. Ungdom ønsker tydelige foreldre.

I Sterk&Klar jobber vi mye med grensesetting gjennom å arrangere foreldretreff for foreldre som har barn på ungdomsskoler. Vi gjør foreldrene bevisste på hvordan de kan påvirke både barna sine og lokalmiljøet. Vi oppmuntrer foreldrene til å sette grenser i fellesskap, bry seg om hverandres unger, og være aktive rollemodeller. Noe av det viktigste vi gjør er å gi en møteplass for tenåringsforeldre, hvor de kan møtes og snakkes om alkohol, cannabis, sosiale medier og psykiske helse.

Vi setter av god tid til samtaler i grupper og i plenum, hvor foreldrene diskutere regler. Å bli enige om felles regler i en klasse kan gjøre det lettere for foreldre som er redde for at barna skal bli ekskludert. Det kan handle om å vite hvor ungdommen er eller bli enige med ungdommen om at de må ringe hvis de eller noen andre har drukket for mye.

Vi er derfor helt enige i at foreldre må komme på banen, men vi mener det trengs gode møteplasser for foreldre hvor de kan diskutere utfordringer. Det er forebyggende arbeid, og det er solid kunnskap i dag om at foreldreinvolvering gir god forebygging. Sterk&Klar bistår og støtter gjerne Bodø-foreldrene.

  • Sterk&Klar eies og drives av IOGT i Norge.
  • IOGT i Norge er en livssynsåpen og partipolitisk uavhengig organisasjon som jobber med ruspolitisk påvirkningsarbeid, forebyggende tiltak og et utstrakt sosialt arbeid for rusavhengige og for barn og unge.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags