Å stemple Unge Venstre som narkotikaforkjempere hjelper ikke.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI kommentarfelt og på sosiale medier er mange som prøver å stemple folk fra Unge Venstre som narkotikaforkjempere på bakgrunn av vårt syn på regulert salg, og fordi vi går hardt ut mot telefonavlytting og overvåkning av mobiler og datamaskiner. Men vi kjemper ikke for narkotika, i liket med alle foreldre som har barn på Bodø videregående kjemper vi for en trygg skole, med et godt læringsmiljø, uten rus.

Den 28. juni kunne vi lese hos flere medier i Nordland hvordan minst 60 elever ved Bodø videregående skole var mistenkt for narkotikavirksomhet. Senere kunne vi ho NRK Nordland også lese hvordan Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre, reagerer på manglende hensyn til personvern og rettssikkerhet på bakgrunn av at politiet har brukt telefonavlytting og overvåkning av private meldinger gjennom sosiale medier. Om det stemmer at elver er blitt overvåket, slik politiet ikke vil avkrefte, er det kritikk verdig. Ifølge politiet selv er det metoder som vanligvis blir brukt mot organiserte kriminelle og gjenger.

Det er bra og riktig at politiet bruker ressurser på å hindre bruk og omsetning av narkotika ved skoler. Kritikken av manglende hensyn til rettssikkerhet er både rettet mot politiet, men også politikerne. Kritikken mot politiet går på at de krysser en grense for når det er greit å bruke avlytting, noe som før var forbeholdt organiserte kriminelle. Nå er terskelen blitt lavere for å overvåke ungdom og elever. Kritikken mot politikerne er at man gir politiet så stor tilgang på etterforskningsmetoder som kan true både rettssikkerhet og personvernet. Politiet ønsker naturlig nok så mange muligheter som mulig, det gjør deres jobb lettere. Men det er politikerne sin jobb å ta hensyn til de frihetene folk skal ha. Det innebærer friheten fra å leve i frykt for at noen kan se meldingen du sender, avlytte det du sier og dermed fjerne ditt privatliv.

Når du gjør noe kriminelt, som å drive organisert mafiavirksomhet, frasier du deg retten til privatliv fordi du gjør skade på andre. Men røyker du en hasj-joint i nysgjerrighet gjør du ikke annet enn skade på deg selv. Er det da grunnlag for å frarøve deg retten til privatliv? Nei, mener Unge Venstre.

At Unge Venstre ønsker avkriminalisering av brukere, og regulert salg av narkotika for å bryte ned kriminelle nettverk som finansieres av det svarte narkotikamarkedet er noe de de fleste har fått med seg. Det betyr ikke at vi ønsker fri flyt av narkotika på Bodø Videregående eller ellers i samfunnet, tvert imot. Vil du finne ut hvorfor vi vil ha regulert salg? Da foreslår jeg at du oppsøker Unge Venstres hjemmesider.

For dette er ikke en legaliseringsdebatt, dette er en debatt om hvordan vi skal møte barn, elever og unge voksne som havner utenfor og rammes av avhengighet. Det er en debatt om vi skal bruke narkorazzia, overvåkning og frykt for å skremme ungdommen vekk fra narkotika. Eller om vi skal la oss inspirere av Island, som reduserte bruken av Cannabis blant 15 og 16 åringer fra 17 % til 7 % og tobakk fra 23 % til 3 %. Dette ble gjort ved å blant annet øke bevilgningene til sport, musikk, kunst, dans og andre fritidsaktiviteter. Det ble også opprettet foreldreorganisasjoner ved skolene, som jobber med å skape kunnskap og forpliktelser blant foreldre om hvordan forebygge rusbruk. Dette kan vi gjøre i Nordland, det mangler bare på politisk initiativ.

Å stemple Unge Venstre som narkotikaforkjempere og sette i tvil våre motiver bidrar ikke til å løse utfordringen ved Bodø videregående. Tvert imot skaper det en smalere og lite konstruktiv debatt. Vi burde heller går sammen; politikere, ungdommer, foreldre, lærere, politiet og andre for å finne de rette gode løsningene på hvordan vi skal hindre at ungdom tyr til rus og narkotika. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags