Gå til sidens hovedinnhold

Yrende liv på Rønvikjordene

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen ganger må man ta litteraturen til hjelp for å dykke ned i lokale problemstillinger og samtidig evne å løfte blikket. Einar Skjæraasen skrev:

«Du ska itte trø i graset.

Spede spira lyt få stå.

Mållaust liv har og e mening

du lyt sjå og tenkje på.»

Dette skrev forfatteren uten å være klar over det nyere forskning har bragt oss i kunnskap. Ett dekar matjord (1000m2) inneholder ifølge Nibio (tidligere Bioforsk):

• 70 milliarder bakterier/m2

• 600 km med sopphyfer

• 7 milliarder encella organismer (Protozoa)/m2

• 40 000 midd/m2

• 50 000 spretthaler/m2

• 250 meitemark/m2 I sum gir dette to tonn jordelivet pr dekar. Og i ydmykhet over vår kunnskap om natur må vi kanskje innrømme at det kan være mer. Vi vet at jordelivet har stor betydning for flora og fauna, og matjordas beredskap for å tåle tørke og nedbør. Har de nevnte organismene betydning for folks liv og helse? I dag, og om 100 år?

Les: Endelig liv på Rønvikjordene

Den nasjonen som har matjord, vann og elektrisitet til sitt folk har en sterk samfunnsberedskap. I beredskapsbyen Bodø trenger vi større forståelse for at matjorda må tas vare på for framtidige generasjoner. Matjorda tas best vare på gjennom dyrking der den ligger i byen, i fjorder og på hvert nes.

Historiske vedtak om nedbygging av matjord i Bodø kommune forfølger oss i flere 10-år framover både på Hunstad, Mørkved og Rønvikjordene. Det betyr ikke at vi kan slippe det langsiktige ansvaret for å skaffe mat til kommende generasjoner av syne.

Rønvikjordene er i offentlig eie gjennom kommune og fylkeskommune. Det er en styrke. Det kan bidra til verdiskaping og arbeidsplasser innenfor matproduksjon, videreforedling, sosiale møteplasser og gårdsaktiviteter. Alt dette og mere til, samtidig som vi ivaretar matjorda for framtida.

I samme utgave av AN hvor redaktør Hans Trygve Holm tar til orde for nedbygging av Rønvikjordene kan vi lese om markering av 100-årsjubileet for Knut Hamsuns «Markens Grøde». En roman som fikk Nobels litteraturpris pga sin «varige verdi for framtidige generasjoner». «Og det er nettopp som et varsku at vi ser på boka i jubileumsåret. For «Markens grøde» er en roman som reiser spørsmål ved det moderne livet og det moderne samfunnets sine verdier. Hamsun er som alltid tvisynt. Han skildrer den nye tidens ånd på godt og på vondt, sa Solveig Hirsch ved starten på forestillingen.»

«Det var Rønvikjorder fylt av aktivitet og 9000 glade mennesker i gangavstand til både kjøpesenter og sentrum». Sitat Holm. Jeg anbefaler journalist Holm å lese "Markens Grøde". Kanskje skal vi heller se på mulighetene som ligger i 50.000 mennesker i bussavstand til det urbane landbruket?

Kommentarer til denne saken