Oumamuamua kom på besøk fra det interstellare rom

Slik tenker man seg at Oumuamua ser ut

Slik tenker man seg at Oumuamua ser ut Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDen britiske science-fiction-forfatteren Arthur C. Clarke (1917 – 2008) hadde en del gode spådommer om fremtida. Han var den første som forutså at vi kom til å få kommunikasjons-satellitter. I sin tid, lenge før man begynte med integrerte kretser, beskrev han nåtidens mobiltelefoner.

Boka hans, "Rendezvous With Rama" fra 1973, handlet om at den nordøstlige delen av Italia ble truffet av en asteroide i 2077 med katastrofale følger. Derfor ble det opprettet et system for å speide etter slike farlige objekter.

I år 2131 kommer det et stjerneskip som opprinnelig blir tatt for å være en asteroide. Observasjonene viser at objektet kommer fra det interstellare rommet - altså hører det ikke naturlig hjemme i solsystemet. Stjerneskipet får navnet Rama, og menneskene drar ut for å borde det.

Boka "Rendezvous With Rama" er leseverdig den dag i dag.

I oktober i år ble astronomene overrasket av det det kom et tilsvarende besøk fra den interstellare delen av verdensrommet. Objektet ble oppdaget ved en tilfeldighet fra Pan-STARRS1-teleskopet på toppen av en vulkan på Hawaii.

Flere observatorier ble alarmert, slik at man ganske raskt fant ut at dette virkelig ikke var et objekt som hørte hjemme i solsystemet. Det fikk navnet "den første budbringeren fra en plass langt borte", men siden observatoriet står på Hawaii, skrives navnet slik: "Oumuamua". Astronomene har likevel et annet navn, A/2017 U1.

Man trodde først at Oumuamua var en normal asteroide, men det viste seg ikke å stemme. Oumuamua viste seg å være rød, sigarformet og ca. 800 meter lang.

Video som beskriver besøket: 

https://www.youtube.com/watch?v=zjbYqF8tDmA
 

Om Arthur C. Clarke (fra Wikipedia):

https://no.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags