Beste tomta i by´n

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHan sa så, Hans Rotmo i Vømmøl. Og tilføyde, «Du e heldig du Ola». Det samme kan sies om hotellprosjektet på Rønvikfjellet og Arthur Buchardt.

Turisthytteplatået er hellig grunn for mange bodøværinger. Et stort hotell fører med seg omfattende naturinngrep, nærmest uten sidestykke i byområdet. Særlig den skisserte slynge veien. Reaksjonene blir deretter. Sjøl ser jeg både fordeler og ulemper med prosjektet. Hotellet gjør neppe turmålet og naturopplevelsene mindre tiltrekkende for folk flest.

Og i mine øyne har den arkitektoniske utforminga av komplekset blitt bedre.

Utbyggerne kan få tilgang til en sjelden bygge mulighet. Sjøl eier de knapt 40 % av arealet som er disponert til hotell med tilhørende parkering. Tomta er ikke bygge moden. Den mangler alt. Noe koster det å rive Turisthytta. Tomteeierne sitter i dag på et areal med liten økonomisk verdi. Offentlig innkjøpt frilufts areal må omdisponeres for å få plass til hotellet. I denne situasjonen er det underlig og ganske freidig at utbygger nærmest fremmer et ultimatum om at kommunen skal bekoste den nye slynge veien. Begrunnelsen er at turfolket også vil dra nytte av en bedre adkomst. Turisthytteveien har ikke den beste standarden for helårsbruk. Men jeg har aldri sett at man i kommunale planer eller budsjett har etterspurt eller prioritert noen utbedring av bilveien. Folk har tilgang til Turisthytta og «Keiserstien» fra mange kanter, hele året uten nytt hotell. Eventuelle behov for oppgradering av turveiene opp mot platået kan løses med enkle midler.

Det er hotellplanene som krever ny vei, ikke noe annet. Da er spillereglene i Bodø klare. Utbygger skal dekke alle tilretteleggingskostnader. I motsatt fall bidrar kommunen til forskjellsbehandling og ulike konkurransevilkår. Det er også lov-/ regelstridig ettersom enkeltbedrifter ikke kan tilgodeses med slik direkte offentlig støtte.

Opp i alt dette strever rådmannen med å få kommunens økonomi til å henge i hop. Lånegraden beveger seg bort fra kommunens egne mål, leser jeg. Og man er bekymret for en lenge varslet renteøkning. Kanskje det er eiendomsskatten som skal subsidiere hotellet?

Jeg mener at hotellprosjektet må holdes langt unna bykassen. Mer rimelig er det om Buchardt & Co annonserer at «Vi er usedvanlig heldige om vi får bygge et hotell på Rønvikfjellet. Turfolket er selvsagt velkommen til å bruke både Turisthytteplatået og den nye adkomstveien som vi betaler.»

Så folkens – følg med. Det er jo valg snart.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags