Rådhusparken bør bytte navn til Rådhusplassen

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rådhusparken er en av Bodøs mest sentrale plasser, og det nærmeste vi kommer et europeisk torg. Omkranset som den er av en domkirke og et rådhus, begge inspirert av klassisk italiensk arkitektur.

Rådhusparken har lenge vært et samlingssted for byens innbyggere, ved større og mindre begivenheter og for rekreasjon i hverdagen. Ikke minst i kobling med den nærliggende Solparken.

Nå er begge bygget om, og har på mange måter skiftet ham. Ikke alle er like begeistret for det, området er blitt mindre grønt og oppfattes ofte som et goldt og lite gjestmildt område.

Nå tas det grep for å rette opp det inntrykket, blant annet gjennom mer beplantning og flere sitteplasser. Det er fornuftig, men det betyr ikke at ombyggingen har vært mislykket.

Ombyggingen innebærer derimot at plassen foran rådhuset har endret karakter.

Som historiker Wilhelm Karlsen har vist i sin historiske gjennomgang i AN av Rådhusparkens og Solparkens skiftende funksjon i Bodøs byutvikling, kan vi egentlig ikke lenger snakke om noen park foran rådhuset, men en plass.

En piazza, om vi skal holde oss til det italienske vokabular plassens omgivelser innbyr til.

Rådhusparken bør derfor bytte navn nå, til Rådhusplassen.

Det vil både være mer i tråd med hvordan den ser ut og hvordan den er planlagt å skulle fungere framover.

Så kan Solparken beholde både sitt navn og bli en enda grønnere park.

I en levende by vil både enkelte bygg og steder skifte funksjon ettersom historien skrider fram. Det er intet nederlag, men del av en dynamisk byutvikling. Ikke alle vil like den retning utviklingen tar, men det er intet alternativ å fryse byen i tiden.

Å gjøre Rådhusparken til en Rådhusplass betyr at man vil tape noen kvaliteter ved stedet, men få mange andre og nye.

Det man får med dagens og framtidens Rådhusplassen er et mer markant sted for de store begivenhetene, en ny storstue for Bodø.

Det er allerede klart at Opptur-festivalen får sitt nye hjem her, og andre kan følge, ikke minst i sammenheng med Europeisk kulturhovedstad i 2024.

Alle endring utfordrer oss, og det nye tar gjerne tid å venne seg til. Dagens domkirke ble direkte mislikt da den sto ferdig. Ikke lignet den på den gamle kirka, og den hadde ikke engang et skikkelig kirketårn!

I dag er vi alle stolte av kirka, og den er med på gi Bodø sitt særpreg. Ingen kan garantere at vi vil føle det samme om Rådhusplassen med tida, men vi skylder byen – og oss selv – å gi den en sjanse.

Ta den i bruk, vær med på å påvirke hvordan den skal fungere. Og døp den om. Rådhusplassen er hjertet i mange byers offentlige liv, den kan bli det her i Bodø også.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken