Ingen norsk støtte til krig mot Iran!

Synne Bjørbæk og Per-Gunnar Skotåm, Rødt.

Synne Bjørbæk og Per-Gunnar Skotåm, Rødt. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDe siste ukene har spenningen mellom USA og Iran økt i Persiabukta. Dette som en følge av USAs brudd med atomavtalen og nye økonomiske sanksjoner. Høyres forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttalte til avisa Klassekampen 26. juni at det var uaktuelt for Norge å delta i en USA-ledet militæroperasjon.

Etter en telefonsamtale med USAs fungerende forsvarsminister to dager senere hadde pipa fått en annen lyd. Da lød det: «Vi stiller oss positive til USAs initiativ, men det er behov for mer informasjon før vi gjør en vurdering av eventuelle norske bidrag.» Det skulle altså ikke mer til enn en telefonsamtale med USAs forsvarsminister for å få ham til å snu. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at «det er positivt at USA har tatt dette initiativet». Positivt for hvem, og på hvilken måte?

USA vil etablere en militærkoalisjon som skal eskortere tankskip gjennom Hormuzstredet. Norge er bedt om å bidra, men det er foreløpig ikke klart om norske marinefartøy sendes til Gulfen. Forsvarsminister Bakke-Jensen sier det dreier seg om å patruljere internasjonalt farvann, men det er ikke noe internasjonalt farvann i Hormuzstredet, det er iransk og omansk territorialfarvann. Enten har han ikke sjekket kartet, eller så villeder han bevisst for å sminke det som i realiteten er en risikabel og potensielt folkerettsstridig militæroperasjon, som i verste fall kan utløse krig.
Krigshauk og utenriksminister, John Bolton, har regimeskifte i Iran som uttalt mål. USAs president Trump har truet med å utslette Iran. Det å sette opp en styrke for å patruljere Hormuzstredet vil bidra til å bringe en krig mot Iran mye nærmere. Det er ingen grunn til å tro at Iran vil godta noen form for utenlandske patruljer der. Hvis Norge stiller i en militærkoalisjon under ledelse av USA, er vi garantert å bli trukket inn hvis det bryter ut krig.

Rødt har bedt om snarlig avklaring av hva slags operasjoner USA har bedt Norge om å bidra til i Persiabukta. Vi vil så sterkt vi kan advare mot norsk innblanding i det som kan bli en storkrig mellom USA og Iran. Vi husker Libya-krigen, da Stoltenberg i realiteten lovte norsk deltakelse i et møte med NATO-ledere i forkant, uten at det var fattet noe formelt vedtak i regjeringa og uten at Stortinget var informert. Nå frykter vi at en norsk regjering nok en gang underordner seg USA i blind lojalitet, og har lovet norsk deltakelse i en eventuell krig.
 


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags