Gå til sidens hovedinnhold

Et riktig resultat

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag stemte innbyggerne i Bindal over om de ville slå seg sammen Nærøy og Vikna kommuner, og dermed melde overgang fra Nordland til Trøndelag. Et solid flertall på nær 67 prosent har sagt nei til sammenslåing.

Utfallet er ikke overraskende. Bindalingene har kjempet intenst mot sammenslåing med trønderkommunene Leka, Vikna og Nærøy. Heller ikke Vikna ønsket «ekteskap» med kommunen helt sør på Helgeland. Motstanden mot Stortingets godt illustrert da tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) stilte i nordlandsbunad for å markere sitt og bindalingenes standpunkt da Stortinget behandlet saken i fjor.

Stortinget besluttet 8. juni i fjor at i alt 15 kommuner skal tvinges til sammenslåing. Det var imidlertid bare Leka og Bindal som var sikre på at de ville be om reversering hvis de skulle få denne muligheten etter valget. Saken ble aktualisert av et forslag fra Senterpartiet, som åpnet for at tvangskommuner som ønsket reversering skulle få lov til det. Ap, SV og Rødt støttet forslaget. KrF snudde og sørget for flertall i november, og påførte dermed regjeringen et solid nederlag i kommunereformen.

Konsekvensene av Stortingets vedtak i kommunereformen er ennå ikke helt avklart. Det gjenstår en grensejustering mellom Troms og Nordland. Fylkesgrensen, som i dag går mellom Harstad og Tjeldsund, skal endres som et resultat av at Tjeldsund og Skånland blir slått sammen til én kommune.

Ansvaret for å trekke en ny grense ligger hos Fylkesmannen i Troms. Det er utenkelig at fylkesgrensen flyttes nord far Harstad. Det er mer sannsynlig at Tjeldsund blir en kommune i Troms. Det finnes gode grunner til at det kan være en fornuftig løsning.

Bindalingene forblir nordlendinger. Det er bra. Ikke minst fordi innbyggerne så tydelig har sagt ifra at det er det de selv vil. Vi ser heller ingen fornuftige grunner til grensejustering også sørover. Heldigvis gjør ikke dagens flertallet på Stortinget det heller.

Losjebrødre imellom

Stortingspresident Olemic Thommessen – også kalt «Høyt lysende Salomons broder» i Frimurerlosjen – er i hard vær. Prisen på Stortingets nye garasje og postmottak er nå kommet opp i 2,3 milliarder, blant annet etter fordyrende innspill fra Stortinget nærmeste nabo: losjen.

Vi foreslår at frimurerne gjør resten av betongarbeidene på dugnad.

Bindalingene forblir nordlendinger. Det er bra, ikke minst fordi et flertall av innbyggerne ønsker det selv.

Kommentarer til denne saken