Villedning om regelendringer i drosjenæringa

Venting på Taxi på flyplassen

Venting på Taxi på flyplassen Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg reagerer på Stortingsrepresentant Dagfinn Olsens uttalelse i AN i sakens anledning. Men er ikke forbauset. Det virker som det er en bevisst strategi fra regjeringens side å villede representanter fra distriktsnorge til å tro at det ikke blir noen endringer.

Dette er bare tull. Stikk i strid med erfaringer fra inn- og utland, forskning og høringsuttalelser fra fylkeskommuner, Politi, skattemyndigheter og organisasjoner for funksjonshemmede mener regjeringen at deregulering skal gi bedre drosjetjenester i hele landet.

Det blir store endringer. 

Og det vil få konsekvenser for tilbudet i distriktene. 

Særlig de svakeste.

Det foreslås å oppheve antallsbegrensning (behovsprøving) i hele landet. På steder der markedet ikke selv sørger for at det finnes et tilgjengelig drosjetilbud gis Fylkeskommunene en mulighet til å anbudsutsette en enerett, eller å kjøpe den transporten man har bruk for.

Det siste først. Fylkeskommunen får neste år en halv milliard mindre fra staten og bruker sparekniven overalt. De kan ikke trylle frem penger til transport og beredskap som de i dag har gratis.

Enerettene som er solgt inn som det som skal berge drosjetilbudet i distriktene er konkurransehemmende og i strid med den frie etableringsretten i EØS. For at fylkeskommunene skal kunne utlyse en slik rett må de derfor sannsynliggjøre etter gitte kriterier at markedet selv ikke kan sørge for et velfungerende transporttilbud. Dette er omfattende, og Nordland Fylkeskommune ser ikke for seg at de klarer å gjøre det for mer enn 3-4 av Nordlands 44 kommuner. Troms sier det er umulig.

Jeg vil ikke ha en politiker som bestemmer over min framtid som uvenn, men når selv stortingsrepresentanter som påberoper seg å ha særlig god peiling på dette overhode ikke forstår hva som er foreslått så må jeg si ifra. Og jeg frykter at politikerne i villrede vil stemme for forslaget i den tro at det ikke vil få uheldige konsekvenser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags