Å for hindre selvmord handler bokstavelig talt om vår framtid, så økt innsats her vil hele samfunnet nyte godt av

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederFredag fortalte AN historien om Sofie Rose Pereira Engan fra Bodø. 18-åringen som aldri trodde hun skulle bli så gammel. Hun startet tidlig med selvskading, og har gjentatte ganger vurderte å ta sitt eget liv.

Nå er hun lærekandidat i en blomsterbutikk, og skriver blogg om sine opplevelser med depresjoner, spiseforstyrrelser og selvmordstanker. Det gjør hun for å hjelpe andre som sliter med lignende problemer, og de er ikke få.

Hvert år registreres mellom 500 og 600 selvmord i Norge, og man antar at det er ti ganger flere som forsøker å ta sitt eget liv. Mange av disse er relativt unge mennesker, så vidt i gang med voksenlivet.

Engan er et viktig eksempel på det motsatte; at det er mulig å takle egne psykiske problemer, og skape seg en framtid.

Vendepunktet kom, ifølge henne selv, under en frivillig innleggelse i psykiatrien. Der gikk det opp for henne at hun ikke kunne gå og vente på å «bli reddet» av andre. At hun måtte gjøre en del av jobben selv.

Det betyr ikke at unge mennesker som tenker på å ta sitt eget liv ikke trenger hjelp.

Snarer tvert om; all erfaring viser at tidlig identifisering av ungdom med selvmordstanker og tidlig hjelp øker sjansene for at de kommer seg videre i livet.

Da vil skolen nødvendigvis måtte spille en nøkkelrolle. Fredag arrangerte derfor også Bodø videregående skole kurset «Safe Talk».

Med var samtlige ansatte; renholdere, lærere, resepsjonister og kokker. Målet er at de alle skal bli bedre til å kjenne igjen tegnene på at en elev er så langt nede at vedkommende vurderer å ta sitt eget liv.

Dette kurset er en oppfølging av regjeringens handlingsplan for forebygging av selvmord og selvskading, og så langt har 2.800 ansatte i den videregående skolen i Nordland gjennomført kurset.

Da regjeringen Solberg tiltrådte høsten 2013, var en av fanesakene en økt satsing på psykisk syke og rusavhengige.

Siden har temaet ikke vært like høyt opp på den politiske agenda, men en rekke tiltak er faktisk gjennomført.

Det skal regjeringen ha ros for, men mye gjenstår ennå og temaet fortjener også stor oppmerksomhet i denne valgkampen.

Det handler bokstavelig talt om vår framtid, og økte investeringer i den vil hele samfunnet nyte godt av.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags