FORSLAG TIL LØSNING PÅ REINDRIFTSNÆRINGENS AREALBEHOV

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevAili Keskitalo sier: «Så lenge det eksterne presset på arealet er så stort, vil det ifølge myndighetene trolig alltid være for mange rein. Vi står i veien for noen».

Det blir slått fast at reindrift er den viktigste kulturbærer for samene, viktigere enn samisk språk. Finnmark har allerede for mange rein i forhold til arealet.

Så da blir det store spørsmålet hvor kan da regjeringen med Jan Tore Sanner i spissen som er så levende opptatt av samenes ve og vel, finne areal til alle som vil inn i reindriftsnæringen?

Vil det ikke være en løsning at regjeringen legger til rette for at samene får ta i bruk de store relativt ubrukte områdene på Hardangervidda?

Der finnes rein allerede, temming av villrein gjorde jo samene med stor suksess i Finnmark. Det ville føre til en rekke fordeler; nærhet til markedet for en rekke samiske produkter.

Den sør-norske befolkningen ville bli beriket av den samiske kulturen på en helt annen måte enn i dag. Det ville ikke lenger bare være forbeholdt oss her i nord.

Vi er jo kjent for å være et raust folkeslag, så vi må tåle å dele på godene. Presset på areal i nord kunne reduseres ved å åpne et nytt reindriftsområde i sør.

Bare fordeler slik jeg ser det.

Samene ville også komme nærmere maktens korridorer, og med konsultasjons retten i hånden skulle de lett kunne sikre sine interesser. En vinn- vinn situasjon slik jeg ser det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags