Velgerne i Saltdal synes å foretrekke videre samarbeid i midten foran et hopp til høyre

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Senterpartiet suser fram på meningsmåling etter meningsmåling, selv i kommuner der de har hatt makta de siste fire årene. Saltdal er intet unntak.

Ved valget for fire år siden overtok partiet ordførerstolen. Arbeiderpartiet fikk varaordføreren, mens KrF og delvis Saltdalslista var med på å sikre flertallet.

De siste var før jul med på å få vedtatt Høyre og Frps budsjett i stedet for posisjonen, men det vil likevel være rett å si at Ap og Sp i realiteten har styrt Saltdal de siste fire årene.

Det har vært økonomisk slitsomme år for Saltdal, med plass på Robek-lista og innføring av eiendomsskatt. Slikt medfører gjerne «regjeringsslitasje», men ikke i Saltdal.

Der ligger Sp og Ap ifølge Saltenpostens seneste meningsmåling i stedet an til å få rent flertall de kommende fire årene.

Nå skal det sies at dette var en meningsmåling med relativt stor usikkerhetsmargin, og at en lignende måling rett før valget i 2015 viste rent flertall for Høyre og Frp. Valgets vinnere ble i stedet Ap og Sp.

Det er derfor ingen grunn for verken de to eller opposisjonspartiene til å ligge på latsida i valgkampinnspurten, mye kan ennå skje i saltdalspolitikken.

Det er likevel mulig å slå fast alt nå at Sp blir en av valgvinnerne, noe som viser at velgerne heller skylder på regjeringen enn Sp når det gjelder utviklingen i Saltdal de siste fire årene.

Der ligger også forklaringen på at Høyre og Frp ikke gjør det bedre enn de gjør. For politisk har de to partiene fått stort gjennomslag i Saltdal det siste året. De fikk blant annet gjennom et budsjett som førte til et solid kutt i eiendomsskatten, en skatt som er lite populær i Saltdal.

Mangelen på oppslutning er nok særlig skuffende for Frp, som har gått til valg på å avskaffe hele denne skatten, og som på mange måter utgjør den klareste opposisjonen til sittende regime. De stiller dessuten med Saltdals mest kjente politiker på topp, hjemvendt stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen.

Det ser ikke ut til å ha hjulpet, og det blir pr. nå svært vanskelig for Ellingsen å bli Saltdals nye ordfører.

Det skyldes nok også at politikken i Saltdal, som i mange andre småkommuner, er nokså konsensusorientert. Løsninger søkes gjerne inn mot midten.

Det betyr ikke at Saltdal er uten konfliktsaker. Kommunen består av flere mindre bygder og et sterkt sentrum, det er strid om eiendomsskatt, skoler, masseuttak, skuterløyper og flytting av legevakt m.m.

Men mye av dette er delvis eller helt avklart i forrige periode, og med bakgrunn i den anstrengte økonomien synes velgerne i Saltdal nå å foretrekke videre samarbeid i midten foran et hopp til høyre.

Deri ligger Ap og Sps fordel, og de andres problem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken