Regjeringspartienes politikere må snarest legge bort alle forsøk på å framstille folket nordpå som sutrete

Av
DEL

LederTirsdag sendte regjeringen olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg ens ærend til Bodø for å fortelle at alle hindringer for byggingen av en ny flyplass nå er fjernet.

Noen dager før var statsminister Erna Solberg selv her, for å fortelle at regjeringen gjeninnfører støtten som sikrer en fast sjørute for gods mellom Bodø og Tromsø.

To viktige, gode nyheter for infrastrukturen i Nordland. Det som likevel møtte dem rett etterpå var en soleklar beskjed fra innbyggerne i det samme fylket: Dere gjør langt fra nok! Og beskjeden kom ikke bare fra opposisjonen. 79, 8 prosent av Frps velgere, og 68, 2 av Høyres svarer at de ikke har tillit til at den «politiske makta i Oslo har nok fokus på vekst og utvikling i Nord-Norge».

Nå vil nok noen hevde at man får svar som man roper i skogen, og at det aldri kan bli «nok» fokus for enkelte. Likevel må målingen føles som et slag i ansiktet på politikere fra regjeringspartiene. Både i «Oslo-makta» og her lokalt.

Nå rettes kritikken mot flere enn regjeringen, men det er den som har hatt makt til å prioritere Nord-Norge de siste årene. Og som mener den faktisk har gjort det. På annen måte kan man vanskelig tolke reaksjonene på misnøyen nordpå fra politikere i Høyre og Frp

På ett nivå har de da også rett. Nordland – ikke Nord-Norge – er for eksempel en av samferdselsvinnerne de siste årene; fra ny E6 til ny flyplass i Bodø.

Det er også riktig at privat næringsliv nordpå går svært godt, og selv om mye av det skyldes internasjonale konjunkturer har det skjedd på denne regjeringens vakt.

På den bakgrunn kan man skjønne at kritikken nordfra kan virke noe urettferdig. Regjeringspartiene skal likevel passe seg vel for å kalle den «sutring», slik enkelte av deres politikere har vært svært nær den siste tiden.

For tross visse suksesser har regjeringen også gjennomført tiltak som har rammet Nord-Norge hardt; omstrukturering av forsvaret, regionreform, politireform o.s.v.

Regjeringen kaller dette nødvendige reformer, som vil gagne Nord-Norge på sikt. Det er mulig den vil få rett, men på kort sikt vil slike reformer uansett skape uro. Ikke minst når de gjennomføres til tross for massiv motstand blant dem som omfattes av dem.

Da trengs det en forståelse for dynamikken i denne typen endringer, og den uro og avmakt de skaper. En forståelse regjeringspartiene til tider synes å mangle.

Det er et dårlig utgangspunkt, både for å vinne tilbake tapte velgere i nord, og styrke tillitsforholdet mellom styrte og styrende.

Det er ennå ikke for sent, men da må regjeringspartienes politikere snarest legge bort alle forsøk på å framstille folket nordpå som sutrete.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags