En stemme for Rødt eller MDG kan innebære en kommune styrt av Høyre og Frp

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

AproposStabilitet og ro preger den politiske situasjonen i Bodø, fire måneder for kommunevalget. Kanskje ikke så rart; mange trenger nok litt ekstra hvile etter siste års turbulens.

En uro som sendte både Rødt og MDG ut av den herskende samarbeidskoalisjonen. En utvikling som skapte den paradoksale situasjon at Ap, SV og Sp nå styrer Bodø etter et budsjett laget av opposisjonen.

Stabiliteten avspeiler seg også i ANs ferske meningsmåling, der bevegelsen mellom partiene knapt merkes siden forrige måling i mars.

Frp holder stand: – Bompengesaken styrker oss i Bodø 

Dette mer enn antyder at bodøpolitikken nå er tilbake i en slags normaltilstand. Det vil si at nøkkelen til hvem som styrer Bodø etter valget hverken ligger hos Høyre eller Ap, men hos ett eller flere småpartier.

Ved de siste valgene var det partiet Sp, som to ganger har skiftet side i bodøpolitikken. Denne gang er det MDG - og delvis Rødt - som sitter med nøkkelen.

Sp - i hvert fall med Ola Smeplass som frontfigur - virker denne gang limt fast til rød side, Venstre og KrF til blå.

Nå kan mye skje gjennom en lang valgkamp, men det skal relativt store bevegelser til for å endre dette bildet. Sp ligger riktignok nærmest til å ta MDGs andremandat, men selv med bare ett mandat havner MDG på vippen, om forholdet mellom partiene ellers forblir uendret.

Det betyr at selve valgnatta neppe gir svar på hvem som får styre Bodø de neste fire årene. Verken MDG eller Rødt synes instilt på å foreta et prinisipelt veivalg før stemmene er talt opp.

Det betyr et en stemme for Rødt eller MDG kan innebære en kommune styrt av Høyre og Frp.

Nå sitter nok det scenarioet lengst inne for Rødt, som vil tape legitimitet som venstresideparti om de gir Frp makt. Så pragmatisk er neppe Rødt blitt, selv om de ligner mer og mer på et tradisjonelt parti.

På den andre side tyder lite på at de er lystne på et nytt rådhussamarbeid med Ap, etter behandlingen sist. Som fristilt støtteparti for Ap kan de dessuten få vel så stor innflytelse, og slipper belastningen med å bli oppfattet som direkte kyniske.

Situasjonen for MDG er mer uklar. Partiet brøt med Ap før jul, og samarbeidet med Høyre om budsjettet. Det ga betydelig gjennomslag i flere viktige saker for MDG. Partiet er også klart mer blokkuavhengig enn Rødt.

Høyre kan likevel ikke ta noe for gitt. Bare en brøkdel av partiets velgere foretrekker ifølge ANs siste meningsmåling Lars Vestnes som ordfører, og for kort tid siden stemte MDG sammen med Ap når det gjelder offentlig eller privat barnehage i Mørkvedbukta.

Det tyder på at i hvert fall partiets velgere i Bodø lener mer mot venstre enn mot høyre.

Ved alle de seneste valgene i Bodø har det som skjer etter valget vært vel så viktig som det som skjedd selve valgnatta.

Ut fra et demokratisk ståsted er det problematisk. Alle partier burde valgt side før folk gikk til urnene, så velgerne visste hva de reelt sett stemte på.

I Bodø er det lenge siden det var slik, og dette er blitt en del av bodøpolitikkens særpreg - på godt og ondt.

Ved tidligere post-elektorale hestehandler har det meste handlet om investeringer basert på geografi og ideologi.

Nå vil det nok handle mer om miljø og klima, noe et flertall nok vil anse som et framskritt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags