Finnmarks fremtid i et tvangsekteskap?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tvangsekteskap kan aldri bli en suksess. Tvangsekteskap er ikke akseptabelt. Det er norske politikere - og hvermannsen - enige om.

Men hvorfor lytter ikke sentrale myndigheter til hva flertallet av befolkningen i Finnmark sier?

Hvorfor ignorerer sentrale myndigheter hva lokalt demokrati i Finnmark mener - nå for tredje gang?

Ja, for det er ikke første gang dette skjer:

•Før sametinget ble opprettet var 18 av 21 Finnmark-kommuner imot at et sameting skulle etableres. Dette faktum ble neglisjert av sentralmakta.

•Også da Finnmarksloven skulle tvinges på finnmarkingene, ga folket i Finnmark tydelig uttrykk for sin motstand mot denne etnisk baserte loven.

•Nå har befolkningen i Finnmark på nytt gitt et rungende NEI til tvangssammenslåingen med Troms. Men folket i Finnmark blir heller ikke denne gangen hørt. Lokalt demokrati overkjøres - hva lokalt flertall i Finnmark mener, blir neglisjert. Nå for tredje gang!

Og Nordlys som er Nord-Norges største avis, og som bør bygge sin redaksjon på hva grunnlegger Alfred Eriksen sa:

Der tiltrengtes et blad som vil være en ærlig talsmann for smaafolks sak”, har tatt en betydelig slagside til støtte for sentralmakta.

Ikke bare det, den politiske redaksjonen fører i tillegg pennen for sametinget ved NSR.

Fra sametingets president Aili Keskitalo (NSR) ble det sagt at hun var for fylkessammenslåingen fordi det ville gjøre sametingets arbeid enklere.

Redaksjonen i Nordlys må, i tillegg til å ha glemt grasrota i Finnmark, også ha glemt hva avisa Nordlys er grunnlagt på.

Lokalt demokrati overkjøres - hva flertallet av Finnmarks befolkning mener, blir neglisjert. Nå for tredje gang!

•Det er nærliggende å spørre: Hvorfor fører ikke politisk redaktør pennen for hva flertallet av Finnmarks befolkning, og det lokale demokrati mener?

•Hvorfor fører Nordlys ordet til fordel for et mindretall, en liten etnisk gruppe av befolkningen - og til støtte for sametingspresidenten -, men velger å se bort fra hva befolkningen i Finnmark har gitt uttrykk for?

•Hvorfor er ikke det historiske perspektivet om Finnmark, - og det faktum at Finnmarks befolkning ikke blir hørt, nå for tredje gang - tema i Nord-Norges største avis?

Hva kan fordelene egentlig være med en sammenslåing av Troms og Finnmark? En sammenslåing ville bli et nytt fylke med et areal større enn Irland! Det ville føre til økte utgifter på reiseregninger, økt stress og belastning på ansatte, og folk flest. En undersøkelse som ble publisert i NRK etter sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag, viser nettopp det. “Det nye storfylket slit på folk”, er overskrifta. “Krevjande, ineffektivt, dyrt og ei stor belastning for folk. Det er konklusjonen når forskarar har sett på det nye storfylket Trøndelag”, står det videre å lese. Og: “Det kom vel ikkje som noko bombe for oss, men vi merkar at det fører til ein slitasje på folk, det gjer vi, seier Odd Inge Mjøen, fylkesrådmann i det nye Trøndelag fylke, til Kommunal Rapport.”

https://www.nrk.no/…/_-det-nye-storfylket-slit-pa-folk…

Og tenk om stortinget også endelig kunne lytte til Finnmarks befolkning, reversere den etnisk baserte Finnmarksloven, og få slettet det etniske registret som sametingets valgmanntall er.

Ansvar for samisk språk og kultur kan legges inn under kulturdepartementet, sammen med ansvar for våre andre nasjonale minoriteter. Det er en del av vår felles kulturarv.

Og svaret på tvangsekteskap mellom Finnmark og Troms må fortsatt være et rungende NEI.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags