Regjeringserklæringen gir KrF og Venstre lite ammunisjon til lokalvalgkampen i nord

Stein Sneve er journalist og kommentator i Avisa Nordland.

Stein Sneve er journalist og kommentator i Avisa Nordland. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

AproposSå ble dramatikken utløst, og Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering er i havn.

Det betyr ikke at det blir en rolig seilas fram mot valget. Snarere tvert om; meningsmålingene viser rødgrønt flertall i folket, og både Venstre og KrF sliter med sperregrensen.

Ikke minst står partiene svakt i Nordland. Fylkets siste stortinsgrepresentant fra KrF gikk ut i 2009, etter at fylkespartiet hadde vært representert i alle år etter krigen. Siden har de ikke vært i nærheten. Det har heller ikke Venstre.

Det er lite som tyder på at dette kommer til å endres på grunn av regjeringsdeltagelsen.

Den ble vedtatt med knappest mulig margin av KrFs landsstyre, og det skjedde fordi fire «røde» medlemmer snudde og stemte for å gå inn i regjering.

To av disse (Ingelin Noresjø og KrFUs Edel-Marie Haukland) er fra Nordland, og kom slik til å avgjøre saken. Mye tyder på at det blir Nordlands største innflytelse på denne regjeringen.

Den ferske regjeringserklæringen er nemlig nokså vag og uforpliktende når det gjelder Nordland, og Nord-Norge.

Med et unntak for fiskeripolitikken, der KrF har fått til betydelige endringer i forhold til Jeløya-plattformen. Med et klart nei til strukturendringer for fartøyer under 11 meter, og ja til tilbakeføring av strukturkvoter ved periodens utløp.

Det demper Høyre og Frps fokus på store enheter og understreker behovet for å sikre lokal fiskeindustri nok råstoff.

Ellers er det lite konkret som skiller dette fra eksisterende politikk overfor distriktene, og Nord-Norge spesielt.

Riktignok forplikter man seg til å flytte ut nye statlige arbeidsplasser, men sier lite om hvor mange og når. Økt satsing på ladepunkter for elbil i distriktene er også med, men heller ikke her konkretiserer man planene eller setter noe mål.

Folk-til-folk-samarbeidet i Nordområdesatsingen får også et eget punkt, men det eneste nye, konkrete tiltaket er opprettelsen av et regionalt områdeforum i Vadsø.

Noe som nok mest føles som en hån av de finnmarkinger som raser mot KrFs rolle i slå sammen våre to nordligste fylker med tvang.

Selve regjeringserklæringen gir altså KrF og Venstre lite ny ammunisjon til den kommende lokalvalgkampen i nord. Det er tvert om en erklæring Senterpartiet har mer grunn til å være fornøyd med.

OM ikke reelt sett, så politisk. Fordi den utvilsomt vil gi partiet fornyet skyts i kampen om distriktsvelgerne.

Nå er det riktignok kommet med et punkt om å legge til rette for etterbruk av ledige fasiliteter på Andøya flystasjon. Men nedleggelsen står ved lag, og Sp fikk som kjent 72 prosent av stemmene i Andøy sist.

Nå er en regjeringsplattform bare utgangspunktet for den politikk en regjering skal føre, og den har fremdeles ni måneder på å overbevise velgerne om at dens fire partier er best egnet til å styre lokalt også.

Det kommer et revidert budsjett, mange saker skal gjennom Stortinget og rent lokale saker - og kandidater - kommer også til å spille inn.

Men førsteinntrykket er at regjeringen nok en gang har latt sjansen gå fra seg. Sjansen til å vise at den har en sammenhengende og framtidsrettet politikk for utviklingen av Nord-Norge.

Så får tiden vise om den rekker å rette opp det inntrykket før kommende valg. Og ikke minst før det som kommer i 2021.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags