Ingelin Noresjø må få lov til å sette sitt preg på KrF. Hvis ikke ender hun opp som gissel for partiets venstreside

Av
DEL

LederRegjeringspartiene sliter på meningsmålingene. Venstres faller mest, og har fått stor oppmerksomhet i det siste på grunn av partiets landsmøte.

Det har skygget litt for det faktum at KrF sliter nesten like mye. Partiet har fått null igjen for å gå inn i regjering når det gjelder oppslutning.

Selv i partiets kjerneområder på Sørvestlandet sliter partiet med å komme over sperregrensen, og lenger øst og nord i landet er tallene nesten like ille som Venstres.

Det finnes nok flere årsaker til det, det er lenge siden KrF var et stort parti i nord. Men en av årsakene er utvilsomt den dype splittelsen etter at et knapt flertall valget å vrake partilederens råd om å samarbeide med Arbeiderpartiet.

Nå prøver man å lappe sammen partiet igjen, ved å velge ny nestleder fra Nordland. Det er i hvert fall innstillingen fra valgkomiteen, som vil ha Ingelin Noresjø fra Fauske som andre nestleder.

Noresjø tilhører fløyen som tapte veivalget, og skal på mange måter balansere den nye partillederen Kjell Ingolf Ropstad og første nestleder Ingunn Bollestad, som begge stemte for å gå mot høyre.

Det gjorde Noresjø også til slutt, men har aldri lagt skjul på at hun heller ville regjert med Ap.

KrF var en gang et sterkt parti i Nordland, representert på Stortinget fra 1950 til 2009. Siden har det gått nedover.

Å ta Noresjø inn i partiledelsene vil neppe endre det, men rent indremedisinsk er det et smart trekk.

Noresjø er en erfaren politiker, hun er tøff, men ikke redd for å inngå kompromisser når det er nødvendig. Hun vil antakelig kunne bidra til å holde på medlemmer og velgere som ellers ville funnet seg et parti lenger mot venstre.

Men det forutsetter at hun får lov til å sette sitt preg på KrFs politikk også. Hvis ikke ender hun fort opp som et gissel for venstresida i partiet.

Og det er nok her problemene vil oppstå. KrF fortsetter i regjering og har på mange måter bundet sin politikk til høyresiden.

Nå har ikke det hindret verken Frp eller Venstre i også å ha sin egen, på enkelte områder svært avvikende politikk.

Mye tyder på at KrF vil måtte gå samme veien, og da vil man til slutt måtte spørre seg hva regjeringen egentlig står for.

Et spørsmål som neppe vil styrke regjeringspartiene blant velgerne, ei heller KrF.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags