Det er lite som tyder på at denne regjeringens politikk overfor Nordland vil skille seg fra den forriges

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederHøyre, Frp og Venstre er blitt enige, sliik at også Venstre kan gå inn i regjeringen til Erna Solberg.

Nå blir det en regjering som ønsker å kalle seg blågrønn. Men det er fortsatt en mindretallsregjering som er avhengig av et enda mer fristilt KrF.

Det er derfor begrenset i hvilken grad en ny regjering kan før en annerledes politikk en det en fortsatt blåblå ville gjort.

Det er da også få overraskelser i den nye regjeringsplattformen, og mange kompromisser. Kompromisser Høyre/Frp i stor grad også måttet inngå med Venstre som støtteparti utenfor regjering.

Det er fremdeles lite trolig at Erna Solberg klarer å lokke KrF med på laget. Noe som i en helt annen grad kunne lagt grunnlag for en endret politikk.

Et av kompromissene som direkte berører vårt fylke er enigheten om fortsatt olje-fredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Dette er en reell endring, og en klar seier for Venstre, ettersom en blåblå regjering her kunne søkt støtte hos Ap for en åpning.

Aps landsmøte åpnet jo for konsekvensutredning i deler av området, men mye har skjedd siden da. Partiet gikk på et sviende valgnederlag og fortsetter å falle på målingene, blant annet fordi det ikke ble oppfattet som et klart nok opposisjonsparti.

Da å sikre regjeringen flertall i en så kontroversiell sak, ville neppe vært mulig uten opprør i eget parti. Alt tyder derfor på at LoVeSe ville blitt vernet de neste årene uansett.

En annen reell endring for Nordland er at Venstre har fått de to andre med på å se på økonomien rundt baser på Andøya/Evenes igjen.

Men det er antakelig flertall på Stortinget for å se på saken igjen uansett, og regjeringserklæringen lover ingen spesiell konklusjon.

Det er gjennomgående for store deler av erklæringen; den er full av intensjoner om å nå enighet og forslag om utredninger. Det gjør det svært vanskelig å spå hva som blir denne regjeringens politikk når hverdagen kommer.

Man må huske at Venstre har vært et støtteparti for de blåblå gjennom fire år, inkludert vedtak med store virkninger for Nordland, som politireform og regionreform.

Disse reverseres ikke med Venstre i regjering, og det er generelt lite som tyder på at denne regjeringen politikk overfor Nordland og Nordområdene vil skille seg vesentlig fra den forriges.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags