Har Ida Pinnerød en plan B?

Inger Anne Lillebø,
journalist i Avisa Nordland

Inger Anne Lillebø, journalist i Avisa Nordland Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

apropos:«Noen ganger er det all right, noen ganger er det helt all right.»

Jeg har teksten fra superhiten til Odd Børretzen og Lars Martin Myhre fra 1995 syngende i hodet når jeg leser om all den positive budsjettviljen Bodøs nye politiske ledelse viser.

Du synes kanskje det er litt merkelig og nynne på «Noen gang er det all right» mens man leser tørre budsjettall. Men i disse papirene er det så god tro på framtiden at man blir rent munter.

Dette er litt andre toner enn tidligere i november da vi så mørke skyer dekke til kommuneøkonomien.

– Nå er det alvor, sa rådmannen og viste til at kommunen, over mange år, hadde brukt penger vi ikke hadde.

Økt eiendomsskatt, store kutt innen helse og sosial i tillegg til å spare 20 millioner kroner i felleskostnader, var rådmannens medisin.

Men så har da kommunen fått en ny politisk ledelse som kaster rådmannens sparekniv ut vinduet.

I 37 punkter øker Ap, SV, MDG, Rødt og Sp kommunens utgifter med 73 millioner kroner neste år. Men tall i excelark forteller lite om hva dette egentlig handler om.

For å få en titt inn i virkeligheten, kan man lese referatene fra brukerrådene ved sykehjemmene. Her står det referert at hjemmetjenesten er overbelastet, at ansatte føler et stort press, at det er lite penger til aktiviteter for beboere, at det er kø for å få sykehjemsplass.

Ordfører Ida Pinnerød dekker inn mange gode formål i sitt budsjett. Mange får. Men når kassen er tom må man kutte i andre tiltak eller øke inntektene. Det er her ordføreren, og hennes nye politiske team, får kritikk.

Pinnerød kutter og øker inntektene med til sammen 80 millioner. Det ser jo greit ut på papiret. Som de fleste har fått med seg, øker eiendomsskatten og penger hentes fra politiker-godtgjøringen.

Men det er flere av de andre økte inntektene som er usikre. De mange forebyggende helsetiltakene skal altså gi en økonomisk avkastning direkte i driftsutgiftene på 10 millioner kroner allerede neste år. De tror også at kommunen kan hente inn mer penger på skatter og overføringer fra staten. Men dette er en høyst usikker regnemåte som fort kan slå feil.

Har Ida Pinnerød en plan B? Kassa er tom, det er ingenting å hente hvis dette slår feil.

For mange er løsningene til Pinnerød og co. helt all right. Men ordføreren tar en kalkulert risiko. Flotte valgløfter, og mye godvilje, matcher ikke bestandig virkeligheten. Det kan fort gå direkte ut over nettopp menneskene bak de svarte tallene i excelarkene.

Inger Anne Lillebø, journalist

Men når kassen er tom må man kutte i andre tiltak eller øke inntektene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags