Ernas nordlendinger

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nordland mangler ikke aktuelle navn til Ernas nye regjering, med eller uten Venstre.

DEL

Erna Solberg er i gang med å sette sammen sin andre regjering, men hun forhaster seg ikke. Rammene for statsbudsjettet ligger alt inne, og det er uavklart hvor mange partier hun får med seg i regjering.

Det er likevel ikke for tidlig å spekulere i hvilke kandidater fra Nordland som kan være aktuelle til en post som statsråd eller statssekretær:

Den mektigste nordlendingen i Solbergs regjeringskabal fortsetter så lenge han vil. Melbuværingen Sigbjørn Aanes har vært en både populær og effektiv stabssjef, og er en av personer Erna Solberg stoler aller mest på.

Vidar Helgesen, vokst opp i Gildeskål og Bodø, fortsetter nok også. Han er i dag klima- og miljøminister, og har vært omstridt, også i eget parti, for sin håndtering av ulveoppgjøret.

Det har neppe svekket ham nok, men han kan komme til å skifte departement. Helgesen har en lang og vellykket internasjonal karriere og bør absolutt være en aktuell kandidat når Solberg skal finne Børge Brendes etterfølger som utenriksminister.

Fire av denne regjeringens statssekretærer kommer fra Nordland. Det er Frps Tom Cato Karlsen (Bodø) i samferdselsdepartementet, Vidar Brein Karlsen (Vestvågøy) i innvandrings- og integreringsdepartement og Elnar Remi Holmen (Lurøy) i olje og energidepartementet, samt Høyres Grete Ellingsen (Sortland) i kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Alle har sine statsråders tillit, og fortsetter nok. Den av dem som nok ligger nærmest et opprykk til statsrådsposisjon er Tom Cato Karlsen. Han ligger nærmest samferdselsposten, men det forutsetter at Ketil Solvik-Olsen blir lei av tilværelsen i Oslo og vil hjem til familien i Rogaland.

Men Karlsen er også en dyktig og tøff allroundpolitiker med høy stjerne i eget parti. Både helse – Karlsen er lege – og justis kan vær aktuelle felt, kanskje særlig det siste om Erna Solberg finner nye oppgaver for Per-Willy Amundsen.

En ny regjering vil utvilsomt også trekke til seg nye navn også. To av de mest aktuelle fra Nordland Høyre er antakelig Daniel Bjarmann Simonsen og Odd Emil Ingebrigtsen, begge fra Bodø.

Bjarmann Simonsen er blitt lagt merke til av Høyre sentralt etter jobben med «Ny flyplass – ny by», og med den fase prosjektet nå går inn i vil det passe perfekt for ham å søke nye utfordringer. Det er nok primært som statssekretær han er aktuell.

Det gjelder nok også Odd Emil Ingebrigtsen, som nylig søkte politisk comeback etter mange år i næringslivet. Han ville vært kandidat til Stortinget i høst om han kunne fått det til å passe med jobben i BRUS. Får han plass i regjeringsapparatet kan han legge BRUS bak seg, og med sin erfaring fra næringsliv og politikk er Ingebrigtsen nesten perfekt for en regjering der Høyre er med.

Andre navn som nevnes er Ole Hjartøy (H), Kjell Børge Freiberg (H), Kai Henriksen (H), Margunn Ebbesen (H), Odd Henriksen (H) og Ivar Kristiansen (H). Felles for dem er enten at de begynner å dra på årene, eller at de nok trengs mer i Stortinget. Et parti kan ikke tømme stortingsgruppa helt, men en eller flere av dem kan dukke opp.

Skulle Venstre si ja til å sitte i regjering blir det første gang siden 2005. De fleste av deres nordlandspolitikere fra den gang er nok uaktuelle nå, med et unntak for Torild Skogsholm fra Bodø. Hun var samferdselsminister under Bondevik og er i dag sekretariatsleder i Venstres stortingsgruppe. Et comeback i regjering er slett ikke utelukket.

Av politikere med bosted i Nordland i dag er Ida Gudding Johnsen (Bodø) et mulig statsskretærsemne. Hun var partiets førstekandidat ved høstens valg, og er vararepresentan i partiet sentralstyre. Gudding Johnsen er en dyktig politiker, og som ung kvinne fra nord fyller hun også flere funksjoner i en regjering opptatt av bred representasjon

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags