Gjør Frp det så dårlig i høstens valg som målingene antyder, vil det raskt komme krav om å gå ut av regjering

Av
DEL

LederDet blir en tung inngang til påsken for Fremskrittspartiet. For den stilles ukes meningsmåling for Amedia og Nettavisen viser alt annet enn stillstand.

Med 10 prosent blank gjør Frp sin dårligste måling siden 2015. Og det finnes lite trøst i å tro at dette er et unntak; Frp har sunket jevnt på meningsmålingene de siste månedene.

Nå betyr ikke det nødvendigvis at partiet kommer til å gjøre et elendig kommunevalg, men også det er en fattig trøst. Valget i 2015 ble nemlig en tilnærmet katastrofe for Frp, etter at folkestemningen rundt innvandring snudde drastisk bare dager før valget.

Denne gang kan partiet ikke skylde på slike ytre faktorer, og utviklingen lover også svært dårlig for det som skal skje i 2021, og sjansen for å beholde regjeringsmakt.

Hele Erna Solbergs regjeringsprosjekt er nemlig i ferd med å bli avvist av velgerne. På denne målingen ligger de fire regjeringspartiene an til å få 63 stortingsmandater, mens opposisjonen henter inn 106.

Og det er ikke vekst for relativt sentrumsorienterte Ap som skaper forskjellen. Den skyldes sterk vekst for mer radikale (i hvert fall på visse områder) alternativer som Rødt, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Regjeringens politikk virker dermed på stadig flere områder å være i utakt med folkemeningen.

AN snakket med en rekke Frpere foran regjeringsdannelsen i 2013 som var livredde for å havne i «SV-fella». Åtte år i regjering reduserte SV fra et mellomstort parti til et miniparti, og mange i Frp fryktet deres parti kunne gå samme veien.

Så langt har ikke det skjedd, men det man fort glemmer er at også SV klarte seg rimelig godt på meningsmålingene de fire første årene i regjering. Det virkelig store fallet kom mot slutten av andre periode, da regjeringsslitasjen virkelig slo inn.

Det er åpenbart også mulig for Frp å stoppe fallet, kanskje til og med vokse igjen,  om de går ut av regjering.Bompengeopprøret på Vestlandet ville «tilhørt» Frp om de ikke satt i regjering, nå henter andre gevinsten.

Det betyr ikke at vi står foran en rask Frexit fra Solbergs regjering, men gjør partiet det riktig dårlig i høsten valg, vil det nok raskt komme krav om det fra Frps grasrot.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags