Det vil være riktig å støtte kravet om lovlighetskontroll av Nordlands nye ferge- og hurtigbåtruter

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kampen om Nordlands nye samferdselskart fortsetter. Det siste er at opposisjonen på fylkestinget, Venstre, MDG, Frp og Høyre, ber fylkesmannen foreta en lovlighetskontroll av vedtaket som gir nordlandskysten nye ferge- og hurtigbåtruter.

Bakgrunnen er at partiene mener saken var for dårlig utredet da den ble lagt fram for tinget. Dette var en påstand som ble fremmet allerede da, men avvist av flertallet.

I ettertid har det kommet nye reaksjoner fra brukere langs kysten, som opposisjonen mener underbygger deres påstand om at utredningens tallmateriale ikke holder mål.

Nordværnes i Rødøy er ett av eksemplene. Ifølge kaieieren der er det reelle tallet på passasjerer rundt 200, mens han mener utredningen la til grunn at det er i gjennomsnitt 47 passasjerer pr. måned. Det er en vesentlig forskjell, og klagerne mener det samme er tilfelle for en rekke andre steder som rammes av ruteomleggingen.

AN har på lederplass tidligere støttet rasjonalet bak ruteomleggingene. Fylkeskommunen er tvunget til å spare penger, og da må det kuttes i tilbudet.

Det har også vært riktig å prioritere steder der det ikke finnes alternativ transport, og steder der næringslivet er avhengig av å få varer raskt ut eller reisende raskt inn.

Dersom det da skulle vise seg at tallmaterialet som er brukt til å skille mellom ulike anløpssteder steder ikke holder mål, reiser det åpenbart tvil om hvorvidt man faktisk har maktet å følge disse prioriteringene eller ikke.

Det er vanligvis en uting å prøve seg på politiske omkamper i saker man har tapt fordi man faktisk ikke har et demokratisk flertall bak seg.

Ut fra de foran nevnte momenter vil det likevel være riktig denne gang å støtte kravet fra opposisjonen.

Ferger og hurtigbåter er en del av livslinjen for mennesker i et fylke med mange øyer og avsidesliggende steder. Der ligger det også viktige bedrifter, som sikrer oss alle eksportinntekter og arbeidsplasser.

En ekstra kontroll av grunnlagsmaterialet kan derfor ikke skade.

Enten øker det legitimiteten til de forslåtte kutt, eller så avslører de dem som basert på feil tallmateriale. Uansett blir vinnerne de mange som bor langs kysten vår, og er avhengig av ferger og hurtigbåter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken