Fauske-valget har en klar joker, Senterpartiet som gjør et dundrende comeback

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var Bill Clintons valgkampsjef James Carville som sa det først: «Det er økonomien, din tåpe». Som svar på spørsmålet om hvordan Clinton skulle vinne valget.

Verken Carville eller Clinton er fra Fauske, men kunne like godt snakket om valget der. I hvert fall denne gang. For leser man partienes programmer og hører på debatten så langt i valgkampen, handler mye om å få kontroll på kommunens økonomi.

Ja, selv Rødt, som i 2015 var med på å sikre Felleslista, seg selv og SV makta, vender seg nå mot sine samarbeidspartnere og anklager dem for å ha kjørt økonomien i grøfta.

Partiets ordførerkandidat Per Gunnar Skotåm gikk på et folkemøte nylig til og med så langt at han ønsket Fauske inn på Robek-lista. For da vil nemlig fylkesmannen kunne overstyre pengebruken til ledelsen i Fauske kommune.

Det er da heller ingen tvil om at kommunens økonomi er anstrengt. Og en kombinasjon av store låneopptak og dyre løfter kan gjøre de fire neste årene enda verre.

Slik sett er det et visst misforhold mellom partienes opptatthet av stram økonomisk styring, og programmer fulle av nye løfter om både investeringer og utvidet tjenestetilbud.

Hos noen er dette kombinert med reduksjon i kommunale inntekter, og da begynner koblingen mellom løfter og virkelighet å bli nokså tynn.

Fauske-valget har også en joker. Senterpartiet gjør et dundrende comeback, etter åtte år på sidelinja. Den seneste meningsmålingen fra Saltenposten gir dem en oppslutning nær 20 prosent.

Det kan fort gi dem vippeposisjonen i kommunestyret, ikke minst ettersom Felleslista straffes knallhardt for sine fire år ved makta, og faller dramatisk.

Det vil antakelig gjøre Sp eller Ap til største parti, noe som vil stille begge overfor et dilemma. For Sp handler det om valg av side; vil de slippe Høyre og Frp tilbake til makt?

For Ap om man skal svelge gammel stolthet og samarbeide med Felleslista.

Den kanskje største overraskelsen er Frps svake posisjon. Partiet har tradisjonelt stått sterkt på Fauske og har denne gang fått en ung, aktiv og profilert toppkandidat.

Likevel virker de låst rundt ni prosents oppslutning. Det er det samme som for fire år siden, og det etter en periode der Frp har hatt null ansvar og vært i klar opposisjon til flere tiltak som har svekket kommuneøkonomien. Forklaringen kan likevel ligge der.

Frp er nemlig også klare på at de vil svekke kommunens inntektsgrunnlag, både ved å si nei til økte avgifter og fjerne eiendomsskatten. Skal de da få orden på økonomien, betyr det store kutt i tjenestetilbudet.

Lite tyder på at velgerne i Fauske er innstilt på det ennå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken