Vinner Corbyn i dag vil det være en seier for demokratiet

En seier for demokratiet, mener Stein Sneve om Jeremy Corbyn - dersom han vinner.

En seier for demokratiet, mener Stein Sneve om Jeremy Corbyn - dersom han vinner. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

AproposHusker du Tina? Og nei, jeg tenker ikke på Tina Turner, selv om det er en stund vi har hørt fra den damen også.

Jeg tenker på Maggies Tina. Margareth Thatchers favorittpåstand: «There is no alternative», raskt forkortet til TINA. Det finnes intet annet alternativ enn globalisering og friest mulig markeder, hevdet jernladyen, og vant tre valg på rad.

Når Storbritannia igjen går til valg, er velgerne blitt fortalt at det heller ikke denne gang finnes noe alternativ.

Theresa May og de konservative vinner valget, det er bare et spørsmål om hvor stor seieren blir. Hennes hovedmotstander, Jeremy Corbyn og Labours nye program ligger så langt til venstre at han i realiteten er uvalgbar.

Slik så det da også ut da May skrev ut nyvalg. Labour lå an til tidens valgnederlag og konservative strateger snakket om muligheten for å styre eneveldig i minst ti år til.

Når valgdagen nå er kommet, ser akkurat det ut som en fjern drøm. Om May vinner, blir det antakelig med knapp margin, ja, i verste fall heter Storbritannias statsminister torsdag kveld Jeremy Corbyn.

Britiske velgere synes nemlig å ha gått lei av at politiske strateger og urbane meningsdanner forteller dem hvem de bør, og kanskje særlig hvem de absolutt ikke bør stemme på.

Nå er britiske meningsmålinger notorisk upålitelige, og det meste tyder fremdeles på at May vinner. Men uansett hva valgresultatet blir, har valgkampen vist at et sterkt venstreorientert valgprogram slett ikke gjør politikere uvalgbare. Tvert om.

Det finnes en voksende venstrepopulisme, som langt på vei matcher høyrepopulismen. Valget av Obama i 2008 var et slikt opprør fra venstre.

Han gikk til valg under slagordet. «Change», og da det viste seg at han sto for alt annet enn forandring, gikk mange velgere fra arbeiderklassen mot høyre i stedet.

I USA var alle eksperter i sin tid enige om at en selverklært sosialist aldri kunne bli landets president. Like sikre som de var på at Trump aldri kunne bli det. Sannheten er at om demokratene hadde nominert denne «sosialisten» i stedet for en karrierepolitiker som Hillary Clinton, ville USAs president i dag antakelig hett Bernie Sanders.

Det er da også sterke likheter mellom Corbyn og Sanders. Begge er eldre menn som har vært med i politikken lenge, og som hele tiden har stått for det samme. Selv om de og deres politikk ble motarbeidet og latterliggjort av elitene i eget parti.

Det er også påfallende hvordan begge to særlig appellerer til unge velgere. Unge mennesker som jakter på noe ekte, ærlig og genuint i politikken, og finner det det hos to gamle menn.

Dersom Jeremy Corbyn skulle vinne dagens valg, vil det være det endelige beviset på at Tinas tid er forbi. Og det vil være en stor seier for demokratiet. For et demokrati der det ikke finnes alternativer, er intet demokrati.

Så får tiden vise om Corbyn kan bli en god statsminister eller ikke.

Uansett bør selv et tett valgresultat i kveld få etablerte politikere til å skjønne at de er dødsdømte om de fortsetter å isolere seg fra folk flest, i den tro at velgerne alltid vil stemme som før. Thatcher og Tina er offisielt erklært døde og begravde, de etablerte partiene kan fort ende opp ved siden av dem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags