La oss alle være enige om én ting: Donald Trump er totalt uegnet som president for verdens mektigste land. Han bekrefter det stort sett hver eneste dag.

Han har da også en rekordlav oppslutning på hjemmebane, og har knapt fått gjennomført et eneste av sine valgløfter. Helidgvis, vil mange si, og deretter spå ham et dundrende nederlag om han stiller til gjenvalg i 2020.

Problemet med det er at alt det negative du kan si om Trump også kunne sies - og ble sagt - før valget i 2016. Likevel vant han, og han kan fort komme til å vinne neste valg også.

Hvorfor er lett å skjønne om man leser Hillary Clintons beskrivelse av eget valgnederlag i boka What Happened (Hva skjedde), men som like godt kunne hett Who´s to blame (Hvem har skylda).

Svaret på det er ifølge boka: Alle andre enn Hillary Clinton. Hun var den best kvalifiserte, den dyktigste, den klokeste og hun gjorde ingen feil i valgkampen. Når velgerne likevel foretrakk Trump, er det fordi de er dumme.

Eller som hun selv kalte dem i valgkampen: «foraktelige mennesker».

Ser man hvordan det demokratiske partiet har agert etter nederlaget er det mye som tyder på at hun ikke er alene med sin analyse. Det har vært lite selvransakelse eller forsøk på å skape en ny politikk.

I stedet har man satset alt på «kampen mot Trump». Strategien synes å være den samme som i valgmkampen; i stedet for å vise amerikanske velgere hva de selv har å tilby, satser de på at deres raseri mot Trump driver dem over i demokratenes hender.

Så langt har taktikken vært en bemerkelseverdig fiasko.

Ikke bare tapte partiet presidentvalget, kontrollen med kongressen og de fleste guvernørvalgene. Nesten alle lokalvalg som har vært gjennomført etter at Trump inntok det ovale rom, har også endt med nederlag for den demokratiske kandidaten.

Alt neste høst er hele representantenes hus og en tredjede av sentatet på valg. Der vil demokratene antakelig gjøre det godt. Opposisjonen gjør nesten alltid det etter å ha tapt et presidentvalg.

Presidentvalget i 2020 er en helt annen sak. Etter andre verdenskrig har det bare skjedd to ganger at en folkevalgt president har tapt neste valg. Skal det skje en tredje gang, er antakelig demokratene nødt til å gjenoppfinne seg selv.

På det demokratiske partiets hjemmeside finnes det en opplisting av 17 ulike grupper partiet har utviklet en egen politikk for; kvinner, latinoer, urinnbyggere o.s.v. Omtrent den eneste gruppen som ikke er nevnt, er hvite middelklassevelgere.

Problemet er at hvite, lavt utdannede velgere fremdeles er den klart største velgerblokka i USA, og vil være det i 2020 også.

Begynner du først å liste opp ulike grupper hvis interesser du vil ivareta, er det neppe spesielt smart å utelate den største av dem alle.

Problemet er at demokratene har kort tid på seg til å utvikle en politikk som tar middelklassens bekumringer på alvor. 2020 kommer før vi aner det.

Den «regnbuekoalisjonen» av annerledes velgere partiet til nå har satset på kunne nok virket i økonomiske oppgangstider. Fram mot 2020 vil nesten alt hande om økonomi og arbeidsplasser.

Da blir kampen for kjønnsnøytrale toaletter neppe en vinnersak. 

Oppi alt tøvet Donald Trump lirer av seg er det lett å glemme at han av og til sier kloke ting også.

Vi kan godt snakke om den blinde høna som finner korn, eller barnet som viser at keiseren er naken.  Det gjør ham verken mindrer blind, eller til mindre av et barn, men mange amerikanere driter i det.

For første gang på lenge hører de en politiker som tar dem på alvor og vil slåss for deres framtid. Og så tilgir de ham alt våset, ja, mange finner det nokså morsomt.

For mange av oss er det er en fremmed tanke at Trump kan bli gjenvalgt. Og kommer tanken, avvises den fort  med et " så dum kan selv ikke amerikanerne være".

Men selv Bush junior ble gjenvalgt, og fortsetter også demokratene å tillegge Trumps suksess dumme velgere, er de nesten garantert å tape i 2020 også.

Da kan man virkelig spørre hvem som er de mest dumme?