Å forlate en avtale. Svar til Ap, SV og Sp.

Av
DEL

LeserbrevI en kronikk i AN 15. mai skriver partilederne i Bodø Ap, SV og Sp: ”To av partiene, Rødt og Miljøpartiet har forlatt denne avtalen (samarbeidsavtalen mellom disse fem partiene etter siste kommunevalg) og veksler nå mellom å tilhøre flertallet og mindretallet i bystyret”.

Ifølge ordboka kan forlate bety 1 gå bort fra eller 2 tilgi. Her må vi vel gå ut fra at forlate er brukt i den første betydninga. Men det er jo ikke Rødt og Miljøpartiet som har forlatt - gått bort fra -samarbeidsavtalen. Rødt blei kasta ut av samarbeidet- fordi bystyremedlemmer for Rødt deltok i den offentlige debatten om 600 000 knappe kulturkroner til Spencer Tunicks fotoprosjekt. Kanskje også for offentlig å legge fram forslag for å dempe usosiale konsekvenser av bystyrets berømmelige budsjettvedtak om eiendomsskatten i 2017. (Jfr. AP da Rødt blei skjøvet ut: ”Nå er begeret fullt.”)

Interessant nok skjedde denne utkastelsen bare 2 dager før AP og SP selv brøt det viktigste avtalepunktet i samarbeidet. 

Samarbeidsavtalen er klokkeklar på å bevare alt som er igjen av Rønvikjordene. Så snudde Ap og Sp, og deres forslag om å regulere for å bygge ned 213 dekar matjord til bygg for næring og tjenesteyting fikk flertall i bystyret. Det sørga Høyre og Frp for, sammen med SV. For litt over ett år siden var SV enig i at dette var å gå bort fra samarbeidsavtalen. Nå er det altså blitt til at det er Miljøpartiet og Rødt som ”har forlatt denne avtalen”.

Og jordvernpartiet Sp? I forrige runde stod partiet – men ikke SV - last og brast med Rødt og Venstre for å bevare Rønvik-jordene. Men da var partiet, i motsetning til SV, ute av fylkesrådet, som representerer grunneierinteressene. 

Også Rødt er mot blå-blått styre i Bodø. Men et forpliktende samarbeid må bygge både på den friheten formannskapsmodellen gir og på respekt for inngåtte avtaler. Ap kan ikke aleine ha definisjonsmakta i samarbeidet, slik det ser ut til at SV og Sp mener når de binder seg til masta, forlater realitetene og skriver under på at det er Miljøpartiet og Rødt som har forlatt samarbeidsavtalen fra 2015.

Det er fristende å minne om betydning 2 av forlate, i skriften: Herre, forlat dem ikke, for de vet hva de gjør..

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags