Sp suser høyt på målingene, i protest mot en politikk partiet selv har hatt ansvar for

Både Svein Eggesvik(Sp) og Tomas Norvoll har måtte administrere regjeringens poltikk, den ene belønnes av velgerne, den andre straffes hardt.

Både Svein Eggesvik(Sp) og Tomas Norvoll har måtte administrere regjeringens poltikk, den ene belønnes av velgerne, den andre straffes hardt. Foto:

Av
DEL

AproposPolitikk handler i stor grad om fortellinger. Som så mye annet i livet.

Den som lykkes med å få andre til å tro på sine fortellinger, kan få dem med på det meste. Det vet de som skal selge brus, og det vet de som skal selge politikk.

Årets vinnende fortelling tilhører så definitivt Senterpartiet. Fortellingen om en sentraliseringskåt regjering som slakter alt av liv i distriktene. Fortellingen om en hovedstad som ikke bryr seg om resten av landet. Fortellingen om en kaffelatte-drikkende elite som ser ned på alle andre.

Så godt har Sp lyktes med sin fortelling at de også suser høyt på meningsmålingene i Nordland. I protest mot en politikk partiet selv har hatt ansvar for.

Sp har hatt fylkesråden for samferdsel i en periode der rutetilbudet flere steder er rasert, og de har hatt ordføreren i en rekke kommuner som har måttet kutte tjenestetilbudet til beinet.

Likevel er det ikke dem velgerne straffer. Tvert om; Senterpartiet bare vokser og vokser. Mens Arbeiderpartiet - som har delt ansvaret med å gjennomføre regjeringens politikk - faller som en stein.

For dette er fortellingen Sp har lyktes med å selge til velgere langt ut over egne kjernetropper: Alt er regjeringas feil.

Ap mangler en slik enhetlig fortelling, i stor grad fordi den i alt for mange saker har vært enige med regjeringen, eller kun har protestert halvhjertet

Det er ikke det at Ap ikke har prøvd seg med sine fortellinger. Foran stortingsvalget sist handlet fortellingen om en kommende økonomisk krise. Som få velgere trodde på.

Nå handler det om kommuneøkonomi og frykt for kutt i tilbud. Ikke minst til barn og unge. Heller ikke den fortellingen synes å nå fram til velgerne.

For nøyaktig fire år siden målte Avisa Nordland Arbeiderpartiet i Nordland til en oppslutning på 34,3 prosent. Partiets sterkeste velgergruppe den gang var de mellom 30-44 år.

Dette er en del av befolkningen som tradisjonelt har vært opptatt av barnehager, skoler og oppvekstvilkår; vinnersaker for Ap.

Den gang sa 37,5 prosent av dette «småbarn-segmentet» at de ville stemme Ap. I dag svarer 11,2 prosent av dem det samme. Det er suverent lavest; nest svakeste aldersgruppe for Nordland Ap ligger 10 prosentpoeng høyere.

Dette er et oppsiktsvekkende ras i oppslutning i en aldersgruppe der Ap de siste tiårene har stått ekstra sterkt.

Forklaringen får vi når vi ser på hvor disse unge, voksne velgerne har gått. Mens 7,4 prosent av dem ville stemme Sp i 2015, sier nå 26,2 prosent at de vil det. Sp er dermed blitt det klart største partiet i Nordland blant dem også.

Da er vi tilbake ved fortellingene. Nå er ikke de mellom 30-44 år noen enhetlig gruppe, og ikke alle er småbarnsforeldre. Men mange av dem er det, og de har opplevd kutt i bussruter, skoletilbud og barnehager, kombinert med økte kostnader for å delta i idrett og kulturliv. Og det er en utvikling som ikke bare rammer dem, men hele familien.

Kuttene foretas av kommuner og fylkeskommuner, ofte med Sp ved makta. Men hvem gir disse velgerne skylda? Regjeringen og Ap.

Og bare for å ta det med en gang; årsaken til at Ap rammes hardest er at de fleste av regjeringspartienes velgere faktisk er enige i regjeringens politikk, stadig færre av Aps.

Det problematiske ved Sps vinnende fortelling er at den ikke tar inn over seg de store strukturelle endringene Norge, og særlig distriktene, er inne i og vil måtte gå gjennom framover.

Den er forårsaket av globalisering, robotisering og flytting av arbeidsplasser til tjenesteytende næringer, og vil uvegerlig føre til økt sentralisering.

Dette løses ikke ved å skru klokken tilbake og la alt bli som før, for det blir det aldri igjen. Så om, eller når Sp havner i regjering igjen, vil de på mange områder måtte føre en politikk som i stor grad vil ligne på dagens.

Da spørs det hvilken fortelling som skal berge partiet. Dagens historie om den onde regjering vil da være brukt opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags