Gå til sidens hovedinnhold

Solidariteten må ikke stoppe ved grensa

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet la sist uke frem sin nye arbeidslivspolitikk som skal verne om den norske arbeidslivsmodellen og sikre trygghet i arbeidslivet. Vi har utfordringer i deler av arbeidslivet og det er positivt at Ap setter fokus på dette. Det er imidlertid synd at EØS-avtalen ilegges uforholdsmessig mye skyld.

Snarere enn å peke på avtalen som en del av problemet burde norske politikere fokusere på økt samarbeid med EU og engasjere seg i å styrke EUs arbeidslivsstandarder. Det er over 200 millioner arbeidere i EU. Vår solidaritet må gjelde for alle, uavhengig av hvor de kommer fra og hvor de jobber.

EU er i gang med å vedta en rekke initiativer som skal bidra til et bedre og mer rettferdig arbeidsliv. Det er helt på sin plass, og burde vært gjort før. Det er blant annet foreslått et europeisk arbeidsmarkedsbyrå som skal bistå EU-landenes egne arbeidstilsyn med å sikre arbeidstakerrettigheter og slå ned på useriøse aktører og svart arbeid. Europeiske fagforeninger støtter initiativet og mener det vil trekke EUs arbeidslivspolitikk nærmere den nordiske modellen. Det viktigste norske partier og politikere kan gjøre er å delta i diskusjonene og utformingen av dette, da kan de bidra til å skape et bedre arbeidsliv for alle europeere.

Det ligger i tillegg et stort, og ofte uutnyttet, handlingsrom i EØS-avtalen. Det gjør at Norge har gode muligheter til å føre en streng arbeidslivspolitikk, godt innenfor rammen av EU- og EØS-lovgivning. Et eksempel på det er Tyskland, som har forbud mot innleie fra bemanningsbyråer til bedrifter i byggebransjen, helt i tråd med EUs lovgivning. Det samme var tilfellet da Ap, SV, Sp, Rødt og KrF fikk flertall for en innstramming av muligheten for innleie av arbeidskraft her til lands.

Arbeiderpartiet har alltid holdt Europa-fanen høyt. Det er vi sikker på partiet fortsatt vil gjøre i en tid der EU virkelig står på for å skape et bedre arbeidsliv for alle europeere.

Kommentarer til denne saken